Foto: RIA Novosti/Scanpix

Maskava turpina uz Ukrainas austrumu reģioniem nosūtīt karaspēku, ieročus un smago tehniku, bet Krievijas robežas pusē novērota taktisko raķešu kompleksu "Iskander" izvietošana, atsaucoties uz Militāri politisko pētījumu centru "Informācijas pretestība", vēsta aģentūra UNIAN.

Doņeckas apgabalā pie Jenakijeves un Makijivkas turpinās Krievijas pretgaisa aizsardzības vienību izvēršanās, fiksēta zenītraķešu kompleksu S-300 ierašanās, informē centra vadītājs Dmitrijs Timčuks.

Makijivkā no Krievijas ievestā tehnika tiekot pārkrāsota Ukrainas armijas tehnikas izskatā - zaļā matētā krāsā un ar divām baltām līnijām, numuri tiek aizkrāsoti, liecina Timčuka informācija.

Tikmēr Krievijas pusē iepretim Luhanskas apgabalam Krievijas robežsardze atrodas paaugstinātā kaujas gatavībā, bet pierobežas joslā iepretim Doņeckas apgabalam atvesti seši taktisko ballistisko raķešu "Iskander" kompleksi, liecina "Informācijas pretestības" dati.

"Iskander" ir viens no spēcīgākajiem Krievijas ieročiem. Katra tuvā darbības rādiusa raķešu mobilā palaišanas iekārta var pārvietot divas raķetes. Tās var izšaut arī pa kustīgiem mērķiem. To darbības attālums var sasniegt līdz 500 kilometriem, liecina "military-today" dati.

Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Lai gan Kremlis 12. oktobrī paziņoja, ka militārās "mācības" Ukrainas pierobežā ir beigušās un karavīri atgriežas bāzēs, NATO atzina, ka reālas un vērā ņemamas darbības karaspēka atvilkšanai no robežas nav novērotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!