Foto: AFP/Scanpix

Aizvadītās diennakts laikā Ukrainas pierobežas rajonā no Rostovas pie Donas puses ievestas aptuveni 60 bruņutehnikas vienības, atsaucoties uz Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāju Dmitriju Timčuku, vēsta aģentūra UNIAN.

"Kamenskas-Šahtinskas (Krievija) dzelzceļa stacijā ieradās ešelons ar 50 tankiem un desmit komandvadības-štāba mašīnām bez atpazīšanas zīmēm," teikts Timčuka paziņojumā. Savukārt 70 bruņutransportieru pārvietošanās Ukrainas robežas virzienā novērota pie Krievijas pilsētas Doņeckas Rostovas apgabalā.

Tikmēr Ukrainas teritorijā ap septiņiem no rīta kaujinieki sākuši apšaudīt Ukrainas armijas pozīcijas Mariupoles tuvumā, ziņo pilsētas aizsardzības štābs. Apšaude notikusi ar tankiem un mīnmetējiem. Vairākos gadījumos apšaudes notikušas no apdzīvotiem rajoniem.

Naktī Ukrainas spēku pozīcijas apšaudītas arī citur Doņeckas un Luhanskas apgabalā, viens karavīrs ievainots, teikts pretterorisma operācijas štāba paziņojumā.

Pretterorisma operācijas norises zonā vērojams straujš prokrievisko kaujinieku un Krievijas karavīru aktivitātes pieaugums, kas saistīts ar munīcijas piegādēm, kas realizētas ar tā saukto "humāno konvoju" palīdzību, skaidro UNIAN.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumi, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku cīņas ar Ukrainas armiju valsts austrumos notiek kopš pavasara, kad aprīlī bruņotas bandas pārņēma valsts un drošības iestāžu ēkas, pasludinot Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas".

Pirms tam martā Krievijas anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Kaujas nav izdevies apturēt pamieram, kas septembra sākumā noslēgts Minskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!