Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Krievijas sociālā tīkla "Vkontakte" lietotāji ievērojuši prezidentu Vladimiru Putinu slavējošus ierakstus, kas publicēti no kontiem, kuru saturs liecina, ka to īpašnieks vairs nav starp dzīvajiem, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Putinu slavējoši ieraksti, bieži ar mirkļabirku "#PutinKrut", parasti parādās sociālā tīkla reģionālajās un rūpniecības nozaru kopienās, skaidro medijs.

Lietotāji ievērojuši, ka cilvēki, no kuru kontiem pēdējā laikā paziņojumi publicēti, ilgu laiku nav bijuši tiešsaistē – dažkārt pat vairākus gadus. Savukārt draugu un radinieku ieraksti profilā liecina, ka konta īpašnieks ir miris.

Ka tādi gadījumi ir novēroti, radiostacijai "Govorit Moskva" apstiprina "Vkontakte" pārstāvji – šie konti tikuši uzlauzti. Tagad profili, no kuriem izsūtīti un publicēti aizdomīgie paziņojumi, ir bloķēti, norāda "Vkontakte" preses daļā.

Kā norāda medijs "Mediazona", daļa ierakstu ilustrēti ar partijas "Vienotā Krievija" jaunatnes organizācijas "Vienotās Krievijas Jaunā gvarde" logotipu. Jaunatnes kustība sava logotipa izmantošanu mirušu personu vārdā vēl nav komentējusi, norāda BBC.

Ieraksti ar mirkļabirku "#PutinKrut" sociālajos tīklos sāka parādīties Putina lielās preses konferences laikā 14. decembrī. Ieraksti parādās arī no dzīvu personu kontiem.

Jāatzīmē, ka 18. decembrī Krievijā oficiāli ir sākusies prezidenta vēlēšanu kampaņa. Putins, par kura uzvaru 18. martā gaidāmajās vēlēšanās ir maz šaubu, par savu kandidēšanu paziņoja 6. decembrī.

Vēl pirms Putina paziņošanas par kandidēšanu vēlēšanās Krievijā bija novērojama intensīvāka ilgus gadus valdījušā līdera slavināšana.

Piemēram, Krievijas Valsts domes deputāte kopā ar kadetiem iedziedāja dziesmu, kurā bērni apliecina gatavību iet "pēdējā kaujā" par Putinu.

Savukārt slavenais hokejists Aleksandrs Ovečkins novembra sākumā paziņoja, ka veido "Putina komandu" viņa atbalstam, bet Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs izsludināja dzejoļu konkursu par Putinu ar "iPhone X" viedtālruni balvu fondā.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Putinu atbalsta virs 80% iedzīvotāju un viņš ir ilgāk pie varas esošais līderis Krievijā kopš tirāna Josifa Staļina laikiem.

Eksperti spriež, ka Kremlī izveidotā varas sistēma nemaz nevarētu funkcionēt bez viņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!