Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas armija radījusi sakaru traucējumus dažiem ASV militārajiem droniem, kas darbojas Sīrijā, nopietni apdraudot amerikāņu militārās operācijas, pavēstījušās ASV amatpersonas.

Krievi sākuši radīt sakaru traucējumus dažiem nelieliem ASV droniem jau pirms vairākām nedēļām, norādīja amatpersonas. Tas noticis pēc vairākiem incidentiem, kuros nemiernieku kontrolētajās Austrumgutas teritorijās, iespējams, tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči.

Krievijas armijai bijušas bažas, ka ASV armija varētu vērst atmaksas triecienus par šiem uzbrukumiem, un tā sākusi radīt traucējumus šajā apvidū lidojošo dronu GPS sistēmām, skaidroja amatpersonas.

Traucējumu radīšana dronu sistēmā, kas uztver GPS satelīta signālus, vai tās bloķēšana var būt nesarežģīta, atzina Teksasas Universitātes Radionavigācijas laboratorijas direktors Tods Hamfrijs.

"Radīt traucējumus GPS uztvērējos vairumā dronu ir visai vienkārši," viņš sacīja.

Traucējumu radīšana dronu sakaru sistēmās var novest pie kļūmēm to darbībā vai pat avarēšanas, brīdināja Hamfrijs.

ASV analītiķi pirmo reizi konstatējuši, ka Krievijas armija rada traucējumus dronu sakaru sistēmās, pirms četriem gadiem Ukrainas austrumos. Sakaru traucējumiem bija "diezgan liela ietekme" uz ANO novērošanas dronu darbību, ar kuriem starptautiskā organizācija centās uzraudzīt reģionu. Dronu flotes lidojumi vairākas dienas tika apturēti, un tādējādi netika iegūta operatīvā informācija no gaisa, skaidroja Hamfrijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!