Foto: PantherMedia/Scanpix

Maskavas tiesa otrdien sākusi izskatīt lietu pret opozīcijas līderi Sergeju Udaļcovu, kurš apsūdzēts par mēģinājumu destabilizēt situāciju valstī, izmantojot Gruzijas politiķa Givi Targamadzes naudu.

Lietas sākums meklējams vardarbīgajā demonstrācijā Maskavā 2012.gada 6.maijā pirms prezidenta Vladimira Putina inaugurācijas ceremonijas.

37 gadus vecais Udaļcovs un otrs apsūdzētais Leonīds Razvozžajevs apsūdzēti masu nemieru plānošanā ar mērķi "destabilizēt sociālpolitisko situāciju Krievijas Federācijā".

Ja viņi tiks atzīti par vainīgiem, viņiem var tikt piespriesti līdz pat desmit gadiem stingra režīma kolonijā.

Udaļcova advokāte Violeta Volkova žurnālistiem atzina, ka negaida neko labu no šīs lietas.

"Sergejs ir absolūti miermīlīgs politiķis. Esošais politiskais režīms tādējādi cenšas pievilkt skrūvītes saviem politiskajiem oponentiem," norādīja Volkova.

Otrdien, kad tiesā pirmo reizi lieta tika izskatīta pēc būtības, prokurori nolasīja apsūdzības rakstu, bet abi apsūdzētie apliecināja, ka apsūdzībām nepiekrīt.

Nākamajā sēdē trešdien, kā sagaidāms, tiks uzklausīta cietusī puse.

Atbilstoši lietas materiāliem, Udaļcovs un Razvozžajevs kopā ar Konstantīnu Ļebedevu un Gruzijas pilsoni Targamadzi "ar mērķi vērsties pret sabiedrības drošības un stabilitātes pamatiem un destabilizēt Krievijas Federācijas sociālpolitisko situāciju 2012.gada 6.maijā Bolotnaja laukumā Maskavā organizēja masu nekārtības, kam sekoja vardarbības pielietošana pret varas pārstāvjiem un īpašuma iznīcināšana".

Udaļcovs un Razvozžajevs 2012.gada laikā plānojuši vēl arī citas akcijas, lai organizētu masu nekārtības, norādīja prokuratūra.

Udaļcovs ir arī apsūdzēts par to, ka, izmantodams brāļa pasi, nelikumīgi šķērsojis valsts robežu.

Lai gan Udaļcovs protestu kustībā neieņem nozīmīgu lomu un pārstāv stipri kreisus uzskatus, Putina kritiķi uzskata, ka pret Udaļcovu uzsāktā lieta atspoguļo Kremļa iespējas izmantot tiesas un medijus, lai sagrautu disidentu uzskatus, pirms tie iegūst plašu skanējumu vai atbalstu.

Udaļcovam un Razvozžajevam apsūdzības tika izvirzītas 2012.gadā, kad telekanāls NTV, kas pieder Krievijas enerģētikas gigantam "Gazprom", pārraidīja propagandas filmu, kura teicās atmaskojam protestu līderu pastrādātos noziegumus pret valsti.

Filmā tika apgalvots, ka Udaļcovs ticies ar Targamadzi un viņi apsprieduši veidus, kā gāzt Krievijas vadību.

Targamadze ir bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili sabiedrotais.

Prokuratūra apgalvo, ka Udaļcovs un Razvozžajevs ar Targamadzes finansiālu palīdzību plānojuši uzbrukumus Krievijas dzelzceļam un sabiedriskajām ēkām.

Krievijas varasiestādes izdevušas orderi arī Targamadzes arestam, bet Gruzija atteikusies viņu izdot.

Udaļcovs, kurš kopš 2013.gada februāra atrodas mājas arestā, nav noliedzis, ka būtu ticies ar Targamadzi un saņēmis no viņa naudu, bet noraidījis viņam izvirzītās apsūdzības, uzsverot, ka tās ir safabricētas.

"Es neizjūtu nekādu vainu. Pēc manām domām, nav pierādījumu, ka mēs darījām ko sliktu vai ka mums bija kāds motīvs organizēt nemierus," pirms tiesas sēdes intervijā Maskavas opozīcijas laikrakstam "Novaja Gazeta" norādīja Udaļcovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!