Krievija īsi pirms 2014.gada martā veiktās Ukrainas Krimas pussalas aneksijas tur ieveda deviņus tūkstošus karavīru, intervijā Vācijas raidorganizācijai "Deutsche Welle" (DW) paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Savienībā (ES) Vladimirs Čižovs.

Diplomāts sacīja, ka Krievijas karavīru atrašanās Krimas teritorijā 2014. gada martā bijusi likumīga.

“Saskaņā ar Krievijas un Ukrainas 1997. gada divpusējo vienošanos Krievija ieguva tiesības uz militāru klātbūtni Sevastopolē, kur atradās Krievijas [Melnās jūras] flotes galvenā bāze, kā arī visā Krimā ne vairāk kā 25 tūkstošu militārpersonu apmērā,” paskaidroja Čižovs.

Viņš piebilda, ka Krimas aneksijas sākuma brīdī pussalā atradās 16 tūkstoši Krievijas militārpersonu. “Trūkstošie 9000 cilvēku tika ātri iegūti, nosūtot papildu pastiprinājumu ar gaisa transportu,” atzīmēja Čižovs.

Krievija 2014. gada martā pēc karavīru ievešanas Krimas pussalā to anektēja, pirms tam Krimā sarīkojot referendumu par pussalas atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

2014. gada 18. martā Kremlī tika parakstīts līgums par Krimas republikas un Sevastopoles pilsētas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Rietumvalstis neatzina Krimas aneksiju un noteica sankcijas pret Krieviju.

Ukrainas Augstākā rada (parlaments) par Krievijas īstenotās Krimas pagaidu okupācijas sākumu ir pasludinājusi 2014. gada 20. februāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!