Foto: AP/Scanpix

Proporcionāli aizvien mazāk Krievijas uzlidojumu Sīrijā tiek vērsti pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts"), kas liecina, ka Maskavas patiesais nolūks ir aizsargāt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, nevis apkarot terorismu, pausts svētdien publiskotā pētījumā.

Šī gada pirmajā ceturksnī 26 % Krievijas gaisa triecienu Sīrijā tika vērsti pret "Daesh". Otrajā ceturksnī tie bija 22 %, bet trešajā ceturksnī - 17 %, paziņojis pētījumu centrs IHS.

"Pagājušajā septembrī [Krievijas] prezidents [Vladimirs] Putins paziņoja, ka Krievijas uzdevums ir cīņa pret starptautisko terorismu un konkrēti pret "Islāma valsti"," norādīja IHS pētnieks Alekss Kokčarovs.

Tomēr "mūsu dati liecina, ka tas tā nav", viņš piebilda.

"Krievijas prioritāte ir Asada valdības militāra atbalstīšana un, visticamāk, Sīrijas pilsoņu kara pārvēršana no daudzu pušu konflikta par divpusēju [konfliktu] starp Sīrijas valdību un tādām džihādistu grupām kā "Islāma valsts"," skaidroja pētnieks.

Tas ir palīdzējis "graut pamatojumu starptautiskajam atbalstam opozīcijai", paziņoja Kokčarovs.

IHS arī vēstīja, ka "Daesh" kontrolētā teritorija Irākā un Sīrijā turpina samazināties. Jūlijā grupējums kontrolējis 68 300 kvadrātkilometrus, bet pagājušajā nedēļā - 65 500 kvadrātkilometrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!