Foto: AFP/Scanpix

Krievija pirmo reizi Sīrijā izvietojusi modernās pretraķešu aizsardzības sistēmas SA-23 "Gladiator", vēsta telekanāls "Fox News", atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto.

Kaut arī Maskavas motīvi nav skaidri, šīs pretraķešu sistēmas varētu tikt izmantotas pret potenciālu ASV spārnoto raķešu triecienu, norādījušas amatpersonas.

Pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmas SA-23 "Gladiator" daļas nedēļas nogalē nogādātas Krievijas flotes bāzē Tartūsā, Sīrijā. Šīs sistēmas raķetes var sasniegt mērķus 240 kilometru attālumā.

Šī ir pirmā reize, kad Krievija izvietojusi sistēmas SA-23 ārpus pašas valsts robežām.

Raķetes un ar tām saistītās komponentes joprojām atrodas kastēs un vēl nav uzstādītas.

Kaut arī raķešu sistēmas izvietošanas mērķis nav skaidrs, viena no ASV amatpersonām sarkastiski vaicājusi: "Grupējumam "Al Nusra" taču nav gaisa spēku?"

Arī džihādistu grupējumam "Daesh" ("Islāma valsts") nav lidmašīnu vai spārnoto raķešu. Tas varētu nozīmēt, ka Krievija gatavojas sevi aizsargāt pret ASV vai to sabiedroto potenciāliem uzbrukumiem.

Pirms trim gadiem ASV prezidents Baraks Obama esot apsvēris uzbrukuma iespēju pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdības ķīmisko ieroču objektiem, kā arī gaisa spēku bāzēm.

ASV karaflotes kuģi Vidusjūras austrumos esot bijuši gatavi izšaut spārnotās raketes "Tomahawk" uz režīma objektiem.

Krievija Sīrijā izvietoja pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400, kad uz Sīrijas-Turcija robežas tika notriekts Krievijas bumbvedējs.

Kaut arī Vašingtona vairākkārt apgalvojusi, ka tās gaisa operācijas Sīrijā fokusētas uz "Daesh", nevis Asada valdību, kopš S-400 izvietošanas ASV piesardzīgi izturas pret tādu lidmašīnu izmantošanu Sīrijas operācijās, kurās atrodas cilvēki.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!