Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons izteicies, ka Krievija varētu būt pastrādājusi Sīrijā kara noziegumu, ja Maskava tiešām ir atbildīga par uzbrukumu humānās palīdzības konvojam Alepo provincē.

Džonsons britu raidorganizācijas BBC Endrū Marra šovā paziņoja, ka šajā gadījumā ir vietā jautājums, vai Krievijas spēki tīšām uzbrukuši civilajiem mērķiem.

Pagājušo pirmdien uzlidojumos netālu no Alepo tika iznīcinātas 18 humānās palīdzības kravas mašīnas un nogalināti 20 cilvēki. Krievija noliedza, ka būtu atbildīga par šo uzbrukumu, kurā vainoja nemiernieku kaujiniekus vai ASV bezpilota lidaparātu. ASV savukārt paziņoja, ka uzlidojumus veikušas divas Krievijas lidmašīnas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins "ne tikai pasniedz Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam revolveri", bet atsevišķos gadījumos arī pats šauj ar to, sacīja Džonsons. Lielbritānijas ārlietu ministrs arī izteicās, ka Krievija ir vainojama pie Sīrijas kara ieilgšanas.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns sestdien pauda satraukumu par kauju pastiprināšanos Alepo un brīdināja, ka modernizēta bruņojuma lietošana šajā pilsētā var būt līdzvērtīga kara noziegumiem.

Pirmdien Sīrijā beidzās nedēļu ildzis pamiers, par kuru bija vienojušās ASV un Krievija, un Sīrijas armija pirms trim dienām paziņoja par ofensīvas uzsākšanu, lai atkarotu nemiernieku ieņemto Alepo austrumu daļu. Kopš tā laika vardarbība Alepo ir ievērojami saasinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!