Foto: AFP/Scanpix

Damaska “principā” ir ar mieru apmeklēt jūnijā plānoto starptautisko konferenci Sīrijas ieilgušās krīzes risināšanai, par Krievijas paziņojumu piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Sīrija valdība piedalīsies konferencē, "lai Sīrieši paši atrastu politisko ceļu pretī risinājumam", teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

"Ar gandarījumu atzīmējam, ka esam panākuši principiālu vienošanos, ka Damaska apmeklēs starptautisko konferencei, lai sīrieši paši atrastu politisko ceļu valsti un reģionu graujošā konflikta atrisināšanai," paziņoja Ārlietu ministrijas pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs.

Par dalību konferencē sarunas ir sākusi arī Sīrijas galvenā opozīcijas organizācija.

Krievijas un ASV atbalstītās miera konferences, kas notiks Ženēvā, mērķis ir atrast politisku risinājumu jau vairāk nekā divus gadus ilgstošajam konfliktam Sīrijā.

2011. gada pavasarī Sīrijā sākusies tautas sacelšanās pret valdošo iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  80 000 cilvēku. Vairāk nekā pusotrs miljons ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm,  vēl aptuveni 4,2 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānasatbalstu.

Konfliktā arvien vairāk pieaug reliģiskā un etniskā vardarbība dažādo grupu vidū. Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!