Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens Krievijā varēs pavadīt gadu, ceturtdien, 1.augustā, kad ASV meklētais aģents beidzot pameta Šeremetjevas lidostu, pavēstīja viņa advokāts Anatolijs Kučerins.

BBC vēsta, ka advokāts preses konferencē Maskavas lidostā stāstījis, ka Snoudens beidzot ir saņēmis visus dokumentus, kas ļauj viņam ceturtdien pamest tranzīta zonu, kurā viņš bija iestrēdzis kopš 23.jūnija. Maskavā viņš ielidoja no Honkongas, jo plānoja doties tālāk uz Kubu, taču ASV anulēja viņa personu apniecinošos dokumentus un viņš iestrēga lidostā.

Neraugoties uz to, ka lidostā un tās apkaimē bija daudz mediju, Snoudenam izdevās aizbraukt nemanītam, norāda BBC. Lidostas darbinieku un advokāta sarīkotajā preses konferencē bijušais aģents nepiedalījās.

BBC reportieris no Maskavas ziņojis, ka Krievija Snoudenam piešķīrusi prasīto patvērumu, taču zināms, ka tas piešķirts uz laiku. Viņa advokāts apliecināja, ka patvērums ir piešķirts uz gadu. Tikmēr organizācija "WikiLeaks" mikroblogā "Twitter" ceturtdien ierakstījuši, ka palīdzēs viņam.

Tas, kur Snoudens Krievijā apmetīsies, drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts. Kučerins vien solīja, ka viņa klients kādu dienu sniegs žurnālistiem interviju.

Jau vēstīts, ka Snoudens nopludināja simtiem slepenu ASV izlūkdienestu dokumentu, kas atklāja, ka ASV sistemātiski veikušas telefonsarunu noklausīšanos un personu izspiegošanu internetā. Spiegošanas skandāla laikā nāca klajā arī ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Eiropas Savienības institūcijas un citas sabiedrotās valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!