Foto: Reuters/Scanpix
Tubrukā bāzētās Lībijas pagaidu valdības armijas komandieris Halifa Haftars (titulbildē) otrdien paziņoja, ka Krievija centīsies izbeigt Lībijai noteikto ieroču embargo un varētu viņam piegādāt bruņojumu.

Vaicāts, vai nesenās vizītes gaitā Krievijā viņam apsolīti ieroči, Haftars intervijā Itālijas laikrakstam "Corriere della Sera" sacīja - Maskava apliecinājusi, ka bruņojums var tikt "piegādāts vienīgi tad, kad būs izbeigts [ANO] embargo".

Viņam solīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs "Putins spers soļus, lai to atceltu".

Starptautiskā sabiedrība atzinusi Tripolē bāzēto nacionālās saskaņas valdību, bet tā dēvētās Lībijas Nacionālās armijas līderis Haftars atbalsta otru pagaidu valdību, kas bāzējas Tubrukā un kontrolē lielāko daļu Lībijas naftas ieguves.

Haftars arī kritizēja valstis, kas atbalsta vienīgi Tripolē bāzēto valdību, nevis Tubrukā bāzēto administrāciju.

"Mēs sagaidām palīdzību no visiem, lai cīnītos pret "Islāma valsti"," sacīja Haftars. "Mēs būtu priecīgi, ja varētu sadarboties ar Lielbritāniju, Franciju un arī ar Itāliju," viņš piebilda.

"Daesh" ("Islāma valsts") kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums centies nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011. gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!