Foto: AFP/Scanpix

Maskavas pilsētas tiesa trešdien atstāja bez izskatīšanas vienas no pankgrupas "Pussy Riot" notiesātajām dalībniecēm Jekaterinas Samucevičas sūdzību pret zemākas instances tiesas lēmumu atzīt par ekstrēmiskiem četrus videomateriālus, kuros redzamas pankgrupas "Pussy Riot" uzstāšanās, tādējādi tiesas lēmums par videomateriālu aizliegšanu Krievijā ir stājies spēkā.

Maskavas Zamoskvoreckas rajona tiesa novembrī apmierināja prokuratūras lūgumu un atzina par ekstrēmiskiem četrus videomateriālus, kuros redzamas pankgrupas "Pussy Riot" uzstāšanās.

Tiesa atteicās atzīt par ieinteresēto pusi Samuceviču, jo viņas saistība ar videomateriālu izplatīšanu nav pierādīta. "Pussy Riot" dalībniece vērsās tiesā ar sūdzību, kurā paskaidroja, ka videomateriālu atzīšana par ekstrēmiskiem nozīmētu, ka viņu var apsūdzēt par ekstrēmisma izplatīšanu, lai gan iepriekšējā lietā par huligānismu tie bija kā pierādījumi.

Pēc Maskavas pilsētas tiesas lēmuma paziņošanas Samuceviča pauda gatavību to pārsūdzēt kasācijas kārtībā, uzstājot, ka šāds tiesas lēmums ir cenzūra.

Maskavas Zamoskvoreckas rajona tieas tiesnese, izskatot prokuratūras lūgumu pēc būtības, pamatojās uz kulturoloģijas institūta pētījumu, kas veikts pēc Krievijas Iekšlietu ministrijas lūguma, kurā eksperti norādījuši, ka "pētījumam iesniegtajos videomateriālos ir ekstrēmisma pazīmes, jo īpaši tajos ir izteikumi un darbības, kas pazemo dažādas sociālās grupas pēc reliģiskās piederības. Ir slēpti aicinājumi uz dumpi un nepakļaušanos varai, kā arī masu nekārtību organizēšanu".

Prokuratūra lūdza tiesu atzīt videomateriālus par ekstrēmiskiem un ierobežot tiem pieeju. Prokurors uzsvēra, ka pētījums apliecina, ka dažos interneta resursos ievietotie videomateriāli ar "Pussy Riot" performancēm satur ekstrēmisma pazīmes, kas atbilstoši Krievijas likumiem ir aizliedzami. Prokurors uzsvēra, ka brīva pieeja tādiem videomateriāliem var veicināt naida kurināšanu un etnisku un reliģisku nesaskaņu rašanos, kā arī ierobežot pilsoņu tiesības.

Interneta pakalpojumu sniedzējiem draud līdz 1550 latu liels sods par pieejas videoklipiem nebloķēšanu.

"Pussy Riot" video aizliegti atbilstoši likuma pantam par ekstrēmisma ierobežošanu, kurā gan ekstrēmisms nav skaidri definēts, lai gan likuma mērķis ir aizliegt neonacistisku un teroristisko grupējumu satura izplatīšanu. Kritiķi apsūdz Krievijas valdību par likuma izmantošanu, lai ierobežotu opozīciju un izteiksmes brīvību valstī.

Piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikova ir nosūtīta uz koloniju Mordvijā, bet Aļohina – uz koloniju Permas novadā.

Samucevičas, kas ir vecākā no trim aizturētajām "Pussy Riot" dalībniecēm, advokātiem izdevās pārliecināt tiesu nomainīt viņas soda mēru pret nosacītu cietumsodu, jo viņu katedrāles apsargi aizturēja tūlīt pēc uzstāšanās sākuma. Viņu 10.oktobrī atbrīvoja tiesas zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!