Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs trešdien paziņojis, ka Krievija turpina izmantot viltus ziņas, propagandu un slepenās operācijas, lai uzkurinātu konfliktus Savienoto Valstu sabiedrībā.

Viņš arī uzturēja ASV izlūkdienestu konstatējumu, ka Maskava ir iejaukusies 2016.gada prezidenta vēlēšanās, ko atkārtoti noliedzis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. "Viņš paudis savu viedokli. Es varu jums izklāstīt savu," atklājot Espenas drošības forumu, norādīja Rejs. "Izlūkdienestu kopienas viedoklis nav mainījies. Mans viedoklis nav mainījies."

Vienlaikus FIB direktors noraidīja Putina izteikto piedāvājumu ļaut ASV izmeklētājiem nopratināt tos 12 krievu izlūkdienestu virsniekus, kuriem tikko izvirzītas apsūdzības par iejaukšanos Savienoto Valstu vēlēšanās, ja Vašingtona ļaus krievu izmeklētājiem nopratināt amerikāņus, kurus Maskava apsūdz kādos citos noziegumos.

Lai gan Baltais nams paziņojis, ka šāda iespēja tiekot apsvērta, Rejs to noliedza. "Es nekad nevēlos par jebko sacīt nekad, taču tas noteikti nav mūsu izmeklēšanas metožu saraksta augšgalā," norādīja FIB direktors, kurš lielāko daļu savas uzstāšanās veltīja Krievijai. "Krievija līdz šai dienai turpina kaitīgas ietekmes operācijas." Atzina Rejs.

Viņš piebilda, ka šobrīd ASV drošības dienesti vēl nav konstatējuši konkrētas krievu darbības nolūkā ietekmēt vēlēšanu sistēmu, taču tā agresīvi iesaistījusies ietekmēšanas operācijās, lai sētu nesaskaņas un šķeltu amerikāņus. "Manuprāt, tie ir draudi, kas mums jāuztver nopietni un uz kuriem mums jāatbild ar nežēlīgu apņēmību," uzsvēra FIB vadītājs.

Viņš norādīja, ka krievi identificē ASV sabiedrībā jutīgus jautājumus un tad ar slepenu operāciju, viltus ziņu un propagandas palīdzību uzkurina amerikāņus konflikta pretējās nometnēs.

Tomēr Rejs atzina, ka Krievija nav vienīgā valsts, kas apdraud ASV. Viņš norādīja, ka no pretizlūkošanas viedokļa visnopietnākos draudus rada Ķīna, kuras mērķis ir izspiest ASV no pasaules spēcīgākās ekonomikas pozīcijām un iefiltrēties amerikāņu uzņēmumos, lai gūtu pārsvaru.

FIB direktors pavēstīja, ka visās 50 ASV pavalstīs uzsāktas ekonomiskās izmeklēšanas lietās, kurās pēdas ved uz Ķīnu. Šīs lietas saistītas ar visām tautsaimniecības nozarēm, sākot ar graudaugu audzēšanu Aiovā un beidzot ar turbīnu ražošanu Masačūsetsā. Rejs uzsvēra, ka, ņemot vērā ķīniešu darbību mērogus un ietekmi, ASV nedrīkst tās ignorēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!