Foto: AFP/Scanpix
Krievija un ASV pirmdien vienojušās pastiprināt pūles, lai panāktu politisku risinājumu Sīrijas konfliktam, kā arī pamiera ievērošanu visā Sīrijas teritorijā.

"Krievijas Federācija un Savienotās Valstis ir apņēmušās divkāršot pūles, lai panāktu politisku risinājumu Sīrijas konfliktam," pausts Maskavas un Vašingtonas kopīgajā paziņojumā, kuru publiskojusi Krievijas Ārlietu ministrija.

Abas valstis vērsa uzmanību uz "progresu" karadarbības mazināšanā, bet arī norādīja uz "grūtībām (..) vairākās valsts teritorijās" pēdējā laikā, kā arī uz problēmām, nodrošinot humānās palīdzības nogādāšanu aplenktajās teritorijās.

Tā rezultātā Krievija un ASV ir nolēmušas atkārtoti apstiprināt to saistības pret pamieru Sīrijā un "pastiprināt centienus, lai panāktu tā ievērošanu visā valsts teritorijā".

Abas valstis arī pauda apņēmību pastiprināt humānās palīdzības centienus.

Lai to panāktu, Maskava "sadarbosies ar Sīrijas varasiestādēm, lai mazinātu aviācijas operācijas virs teritorijām, kuras apdzīvo galvenokārt mierīgie iedzīvotāji vai puses", uz kurām attiecas pamiera nosacījumi.

Savukārt Vašingtona pauda gatavību pastiprināt atbalstu "sabiedrotajiem reģionā, lai palīdzētu tiem novērst kaujinieku, ieroču un finansiālā atbalsta nokļūšanu pāri to robežām pie teroristu organizācijām".

Jau vēstīts, ka, pakļaujoties ASV un Krievijas spiedienam, Sīrijas armija trešdienas vakarā piekrita ievērot divu dienu pamieru kara izpostītajā Alepo pilsētā. Vēlāk pamiers tika pagarināts līdz otrdienas plkst.00.01 pēc Latvijas laika.

Sīrijā 27. februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi par teroristu organizācijām, tādiem kā "Daesh" ("Islāma valsts") un "Al Nusra".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!