Foto: AFP/Scanpix

Centienos panākt Sīrijas konflikta politisku atrisinājumu, Krievija un ASV otrdien augsta līmeņa sarunās vienojušās vērst spiedienu pret Damaskas valdību un nemierniekiem, kā arī sarīkot starptautisku miera konferenci, pavēstīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs vienojāmies, ka Krievija un Savienotās Valstis iedrošinās kā Sīrijas valdību, tā opozīcijas grupējumus panākt politisku atrisinājumu," pēc Maskavā notikušajām sarunām ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju sacīja Lavrovs.

Puses bijušas vienisprātis, ka "iespējami drīz" ir jāsarīko Sīrijas problemātikai veltīta starptautiska konference, lai pārliecinātu abas konflikta puses pieņemt nosacījumus konflikta mierīgai atrisināšanai, par kuriem pērn jūnijā Ženēvā vienojās pasaules lielvaras.

Konferenci, ja tas būtu iespējams, vajadzētu sarīkot vēl līdz šī mēneša beigām, piebilda Lavrovs.

Ženēvā 30.jūnijā ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu un dažu Sīrijas kaimiņvalstu ārlietu ministru sanāksmē tika izvirzīta ideja par Sīrijas pārejas valdības izveidošanu, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Ženēvas dokumentā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nav pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tā kā Sīrijā nav izdevies panākt pamieru, uz ko puses aicinātas dokumentā, arī pārējās vienošanās idejas nav tikušas īstenotas.

"Mēs uzskatām, ka Ženēvas komunikē ir svarīgs ceļš, lai panāktu, ka Sīrijā tiek apturēta asinsizliešana," sacīja Kerijs, norādot, ka vienošanās ir maršruta karte uz "jauno Sīriju".

Kerijs arī cildināja "ļoti produktīvās, ļoti siltās un draudzīgās diskusijas" ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kas "deva būtisku ieguldījumu mūsu iespējām iezīmēt turpmāko ceļu".

ANO un Arābu līgas miera sūtnis Lahdars Brahimi trešdien cildināja Krievijas un ASV vienošanos par spiediena vēršanu pret abām Sīrijas konflikta pusēm, bet vienlaikus arī brīdināja, ka tas ir "tikai pirmais solis".

"Saistībā ar šo nelaimīgo valsti tā ilgākā laika posmā ir pirmā cerīgā ziņa," norādīja sūtnis.

"Maskavā paustie paziņojumi ir ļoti nozīmīgs pirmais solis uz priekšu," teikts Brahimi paziņojumā. "Ir nopietns pamats sagaidīt, ka vienošanos atbalstīs arī pārējās ANO Drošības padomes pastāvīgās dalībvalstis."

"Ir vienlīdz svarīgi, ka viss reģions mobilizējas šī procesa atbalstam," norādīja sūtnis.

Kerijs pēc Maskavas sarunām arī sacīja, ka iepriekšējā ANO un Arābu līgas sūtņa Kofi Annana sešu punktu miera plānam ir "jākļūst par maršruta karti, pēc kura Sīrijas tauta var atrast ceļu uz jaunu Sīriju, kurā asinsizliešana, slepkavošana un slaktiņi tiks izbeigti".

"Alternatīva ir tāda, ka tur būs vēl vairāk vardarbības, ka Sīrija vēl vairāk pietuvosies bezdibenim vai arī jau pāri bezdibeņa malai haosā," brīdināja Kerijs.

Annana sešu punktu miera plāns paredz sākt visaptverošu Sīrijas vadītu politisku procesu, kurā tiktu izskatītas Sīrijas tautas likumīgās prasības un bažas. Lai tas notiktu, pusēm ir jāizvirza pilnvaroti sarunu vadītāji.

ANO lēš, ka Sīrijas konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Kā Damaskas, tā opozīcijas pārstāvji izteikušies, ka apsver miera sarunu iespēju, tomēr nekādas naidīgo pušu tikšanās pagaidām nav izdevies sarīkot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!