Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas un Vācijas ārlietu ministri atklāja, ka strādās, lai Irānas kodollīgums turpinātu pastāvēt arī pēc ASV izstāšanās no tā, vēsta RFE/RL.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs izteicās, ka ir svarīgi, lai gaidāmās ASV sankcijas neizjauktu 2015. gadā parakstīto līgumu. "Mēs mēģināsim panākt, ka sankcijas neiznīcina kodolvienošanos," norādīja Lavrovs. Tāpat Krievijas ārlietu ministrs atzina, ka Lielbritānijai, Vācijai, Francijai, Krievija un Ķīnai ir jāstrādā pie svarīgā līguma saglabāšanas, lai nodrošinātu reģionālo stabilitāti, raksta RFE/RL.

Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss apgalvoja, ka arī Irānai ir jāturpina pildīt savas saistības kodollīguma ietvaros. "Ir svarīgi, ka Irāna nepārkāpj vienošanos. Līguma saglabāšana ir arī Irānas interesēs," teica Māss.

Līdz ar ASV izstāšanos no Irānas kodollīguma, daudz tiek diskutēts arī par to, kā attīstīsies ASV un tās Rietumeiropas sabiedroto attiecības. ASV sagaida, ka sankciju režīmam pret Irānu pievienosies arī citas valstis, kurām ir tirdzniecības un ekonomiskas saites ar Tuvo Austrumu valsti. Šobrīd nav skaidrs, kāda būs Vašingtonas reakcija, ja pārējās piecas valstis, kas parakstīja vienošanos, turpinās veidot attiecības ar Irānu pēc tiem pašiem principiem, kādus paredzēja kodollīgums. Heiko Māss arī uzsvēra, ka būtu svarīgi uzzināt, ko sadarbības turpināšana ar Irānu nozīmēs Eiropas kompānijām, kas vēlas uzturēt biznesu arī Amerikas Savienotajās Valstīs.

Vācijas kanclere Angela Merkele telefonsarunā ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani apliecināja, ka Vācija turpinās pildīt savas saistības līguma ietvaros. Vienlaikus, Merkele esot informējusi Ruhani, ka Irāna nedrīkst atkāpties no savām saistībām, kā arī nosodīja Irānas veiktos uzbrukumus Izraēlas militārajām pozīcijām, izteicās Vācijas valdības pārstāvis Stefens Saiberts.

Ķīna ir paziņojusi, ka tā arī vēlas saglabāt kodollīgumu un ka turpinās sadarboties ar Irānu. Ķīna iepērk gandrīz vienu trešdaļu no visiem Irānas naftas eksportiem. "Mēs paužam nožēlu par ASV lēmumu," norādīja Ķīnas ārlietu ministrijas pārstāvis Gengs Šuangs. Šuangs paziņoja, ka Ķīna turpinās normālu un caurspīdīgu sadarbību ar Irānu, nepārkāpjot savas starptautiskās saistības.

Jau ziņots, ka ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Irānas kodollīguma. Līgums paredzēja, ka apmaiņā pret ekonomisko sankciju atcelšanu, Irāna ierobežos savu kodolprogrammu. Līgumu parakstīja sešas valstis – ASV, Vācija, Francija, Lielbritānija, Krievija un Ķīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!