Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja un Krievija pasludinājušas 2015.gadu par abpusējās draudzības gadu, kurā tiks rīkota virkne politisku, ekonomisku un kultūras apmaiņas pasākumu, trešdien ziņo laikraksts "The Telegraph".

Ziemeļkorejas mediji vēsta, ka abām valstīm šogad atzīmējamas nozīmīgas gadskārtas, proti, šogad aprit 70 gadi kopš Korejas pussalas atbrīvošanās no Japānas koloniālās varas un 70 gadi kopš uzvaras Lielajā tēvijas karā.

Abas valstis ir pakļautas ANO sankcijām. Krievijai tās piemērotas par agresiju Ukrainā, bet Ziemeļkorejai par kodolieroču izmēģinājumiem.

ANO tiek apspriesta arī situācija cilvēktiesību jomā Ziemeļkorejā un iespējamā Ziemeļkorejas dosjē nodošana Starptautiskajai krimināltiesai (SKT).

Krievijai ir veto tiesības ANO Drošības padomē, ko tā varētu izmantot sava jaunā drauga pasargāšanai.

Krievijai draudzība ar Ziemeļkoreju galvenokārt nozīmē ekonomiskās ietekmes paplašināšanu.

Maskava pagājušajā gadā atlaida Ziemeļkorejai desmit miljardus no 11 miljardu dolāru lielā parāda, ko Ziemeļkoreja savulaik bija saņēmusi no Padomju Savienības, un paziņoja, ka atlikušais miljards tiks ieguldīts atpakaļ Ziemeļkorejā.

Krievijas investori arī piekrituši ieguldīt 25 miljardus dolāru Ziemeļkorejas dzelzceļa sistēmā un papildu līdzekļus infrastruktūras attīstībā.

Krievijas uzņēmumi arī ir iesaistīti Ziemeļkorejas elektroapgādes tīkla atjaunošanā.

Prezidents Vladimirs Putins ir uzaicinājis Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu apmeklēt 9.maija svinības Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!