Foto: AP/Scanpix

Reaģējot uz vēl piecu cilvēku vārdu iekļaušanu tā dēvētajā "Magņitska sarakstā", Krievija otrdien "melnajā sarakstā" iekļāvusi piecus amerikāņus, apsūdzot Savienotās Valstis "viduslaiku spīdzināšanas" metožu izmantošanā.

Maskava liegusi ieceļot Krievijā piecām bijušajām ASV amatpersonām, tostarp bijušajam ģenerālprokuroram Alberto Gonsalesam, paziņoja Ārlietu ministrija.

"Mums jāatgādina, ka tās bija Savienotās Valstis, kas 21. gadsimta sākumā oficiāli legalizēja un aktīvi izmantoja viduslaiku spīdzināšanu," teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Līdz ar Gonsalesu "melnajā sarakstā" iekļauts bijušais aizsardzības ministra vietnieks Duglass Feits, CIP jurists Džons Rico, bijušais ģenerālprokurora palīgs Džejs Skots Baibijs un bijušais Aizsardzības ministrijas juriskonsults Viljams Džeimss Heiness II.

Viņiem liegts ieceļot Krievijā, reaģējot uz "Vašingtonas pretkrievisko politiku", uzsvērusi ministrija.

Maskava arī norādījusi, ka ASV vispirms vajadzētu novērst policijas rasistiski iekrāsoto vardarbību un savas ieslodzījumu vietu sistēmas problēmas.

Kā ziņots, ASV "Magņitska sarakstā" pirmdien iekļāva piecas personas, kuras ir identificētas tikai ar vārdu un uzvārdu, bet ne ar ieņemamo amatu.

"Magņitska sarakstā" ir iekļauti Krievijas pilsoņi Oļegs Uržumcevs, Jevgēņijs Antonovs, Boriss Kibiss, Pāvels Lapšovs, kā arī Ukrainā dzimušais Aleksejs Aničins.

Kopumā sarakstā līdz šim ir iekļauti 39 cilvēki, lielākoties Krievijas amatpersonas.

Sarakstā iekļautajām personām ir liegta iebraukšana ASV, un tiek iesaldēti arī šo personu īpašumi, kas atrodas ASV jurisdikcijā.

Šajā "melnajā sarakstā" tiek iekļauti cilvēki, kas bijuši saistīti ar fonda "Hermitage Capital" jurista un korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska nāvi cietumā.

Magņitskis mira 2009. gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!