Krievijā valstiskā līmenī tika realizēta dopinga programma, pieļaujot aizliegto vielu lietošanā pieķertajiem sportistiem startēšanu Soču olimpiskajās spēlēs, liecina profesora Ričarda Maklārena vadītās neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums.

"Maskavas (antidopinga) laboratorija darbojās, lai piesegtu dopinga lietošanā pieķertos Krievijas sportistus. Tādējādi izveidota valstiski droša sistēma, ko ziņojumā mēs saucam par "Disappearing Positive Methodology" ("Pozitīvo analīžu pazušanas metodoloģija")," teikts paziņojumā.

""Pozitīvo analīžu pazušanas metodoloģija" bija izplānota un darbojās laika periodā no 2011. gada nogales līdz par 2015. gada augustam. Šajā laika periodā lielākā daļa no Vasaras un Ziemas olimpisko spēļu Krievijas delegācijas dalībniekiem guva labumu no izstrādātās shēmas," rakstīts vienā no ziņojuma nodaļām.

Neatkarīgo izmeklētāju slēdziens pilnā versijā angļu valodā atrodams ŠEIT

Pēc Maklārena teiktā, ziņojumā norādītie fakti ir "neapšaubāmi" un visi ir "pierādāmi". "Esmu pārliecināts par ziņojuma patiesumu," preses konferencē teica Maklārens.

Tāpat paziņojumā teikts, ka Soču antidopinga laboratorija varēja rīkoties ar unikālu sistēmu, kas ļāva manipulēt ar Krievijas sportistu analīzēm un tādējādi neviens no Krievijas sportistiem Soču olimpiskajās spēlēs netika pieķerts aizliegto vielu lietošanā. "Krievijas Sporta ministrija vadīja, kontrolēja un pārraudzīja sportistu dopinga analīžu rezultātus un analīžu falsificēšanu, bet ministrijai aktīvi palīdzēja Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) un Sporta sagatavošanas centrs (SSC), kā arī Maskavas un Soču laboratorijas."

Pēc Maklārena teiktā, dopinga slēpšanas sistēma Krievijā darbojās ne tikai Soču olimpisko spēļu laikā un nav attiecināma tikai uz ziemas sporta veidu pārstāvjiem. Šobrīd zināms, ka dopinga manipulācijas veiktas vieglatlētikā, jo Krievijas vieglatlētiem jau ilgāku laiku liegts startēt oficiālās sacensībās un viņi nestartēs arī Rio olimpiskajās spēlēs. Nevienu konkrētu sportistu, kuri iesaistīti šajās manipulācijās, Maklārens neminēja, jo to nepieļauj viņam piešķirtās tiesības, tomēr izmeklēšanas komisijas rīcībā ir visu aizdomās turamo vārdi un pārstāvētaie sporta veidi.

Maklārens preses konferencē apgalvoja, ka visu dopinga lietošanā pieķerto Krievijas sportistu lietas "gājušas caur Sporta ministra Jurija Nagorniha rokām" un Sporta ministrs Vitālijs Mutko par to nevarēja nezināt. Tieši Nagornihs esot lēmis, kurš dopinga lietošanā pieķertais Krievijas sportists būs aizsargāts ar valsts sistēmu un kurš nebūs aizsargāts.

Rūpīgi izstrādātajā sistēmā pozitīvās urīna dopinga analīzes tikušas samainītas ar negatīvām un ar neapbruņotu aci tas nav bijis pamanāms. Maklārena aizdomas apstiprinājušās, kad Lozannā saglabātās vairāku "aizsargāto" Krievijas sportistu analīzes no Soču olimpiskajām spēlēm nosūtītas pārbaudei uz citu laboratoriju Londonā. Pēc rūpīgas analīžu trauku pārbaudes konstatēts, ka visos gadījumos ir pazīmes par manipulāciju veikšanu un visiem traukiem ir bojāšanas pazīmes, kas ar aci nav redzamas. Tādējādi tiek pieļauts, ka sportistu urīns, kurā, visticamāk, bijušas dopinga lietošanas pēdas, tiek samainīts ar "labo urīnu", kurā dopinga lietošana netiek konstatēta.

Maklārens norādīja, ka tieša Krievijas Olimpiskās komitejas līdzdarbība šajās manipulācijās nav pierādīta, tomēr visās valstīs nacionālā olimpiskā komiteja cieši līdzdarbijas ar valsts iestādēm. Ziņojumā norādītās personas, kuras tiek turētas aizdomās par manipulāciju veikšanu, kaut kādā jomā darbojas arī Krievijas Olimpiskajā komitejā.

Izmeklēšanas komisijas vadītājs norādīja, ka "Pozitīvo analīžu pazušanas metodoloģija" tika izmantota jau 2012. gada pasaules vieglatlētikas čempionātā Maskavā. Tāpat bez šīs sistēmas neiztika 2015. gada pasaules čempionātā ūdens sporta veidos Kazaņā, kā arī šī izstrādātā sistēma "uzmanīja" Krievijas sportistu gatavošanos 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm.

Iespējams, ka pēc neatkarīgo izmeklētāju ziņojuma publiskošanas tiks pārskatīta Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) darbība un tiks lemts par visas Krievijas olimpiskās delegācijas pielaišanu vai izslēgšanu no Rio olimpiskajām spēlēm, kas sāksies jau 5. augustā. Pagaidām Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) vai Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) nav sniegušas savus komentārus par neatkarīgo izmeklētāju ziņojumu.

Izmeklēšana tika ierosināta pēc bijušā Maskavas antidopinga aģentūras direktora Grigorija Rodčenkova intervijas "The New York Times", kurā viņš apgalvoja, ka 15 Soču olimpisko spēļu čempioni aizliegtos preparātus lietojuši spēļu laikā un bijuši valsts atbalstītā dopinga programmā, bet urīna analīzes tikušas samainītas.

Izmeklēšanas komisijā bez Maklarena bija iekļauti arī WADA izmeklētājs, bijušais Interpola aģents Metjū Holcs un WADA akreditētās laboratorijas Melburnā direktors Kristians Ajote. Viņiem bija jāpārliecinās, vai "Soču olimpisko spēļu laikā notikušas manipulācijas ar dopinga analīzēm, ieskaitot analīžu nomaiņu Soču laboratorijā", un "jāidentificē šajās manipulācijas iesaistītie". Tāpat bija jāpārbauda, vai "jebkurš no sportistiem būtu guvis labumu no šīm manipulācijām, lai noslēptu pozitīvas dopinga analīzes", kā arī to, kas "Soču olimpisko spēļu laikā noticis Maskavas antidopinga laboratorijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!