Foto: Reuters/Scanpix

Ja apstiprināsies aizdomas, ka Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos atrodas Krievijas militārā zemūdene, tas būtu "ļoti nopietns" incidents, tādēļ ir iespējams, ka, lai slēptu šo faktu, Krievija ir gatava ļaut zemūdens kuģa apkalpei iet bojā, laikrakstam "Svenska Dagebladet" pieļauj aizsardzības eksperts Tomass Riess.

Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas speciālists norāda, ka situācija ļoti atgādina Aukstā kara laiku, kad 1981.gadā Zviedrijas armija pie tās krastiem atklāja uz sēkļa uzskrējušu PSRS zemūdeni.

Kā vēstīts, pēc iespējamas Krievijas zemūdens SOS signāla uztveršanas Stokholmas salu arhipelāgā Zviedrijas bruņotie spēki piektdien sāka plašu "ārvalstu zemūdens aktivitātes" meklēšanu valsts teritoriālajos ūdeņos.

Līdz ar pēdējo nedēļu incidentiem, kad Krievijas armijas lidmašīnas ielidoja Zviedrijas teritoriālajā gaisa telpā un nācis gaismā fakts, ka armijas mācībās tiek simulēts uzbrukums Zviedrijai, šis incidents liekot domāt, ka "viņi kaut kam gatavojas", secina eksperts.

Viņaprāt, Krievijas prioritāte pašlaik ir, lai zemūdene netiktu atklāta. "Vai nu viņiem jāslēpjas vai jāmirst," atzīst Riess. "Visticamāk, viņi saņēmuši rīkojumu, ka nekādā gadījumā nedrīkst tikt sagūstīti vai atklāt savu identitāti."


Zviedrijas bruņotie spēki piektdienas vakarā paziņoja par militāro operāciju, kas sākta pie Stokholmas salām, reaģējot uz ziņām par aizdomīgu "ārvalstu zemūdens aktivitāti".

Piektdien sākto Zviedrijas bruņoto spēku operāciju pēc fiksētas "ārvalstu zemūdens aktivitātes" rosinājis pārtverts ziņojums no Krievijas zemūdenes, vēsta Zviedrijas laikraksts "Svenska Dagebladet".

Pārtvertais ziņojums raidīts no Stokholmas salu arhipelāga uztvērējam Kaļiņingradā. Tas liecinot, ka arhipelāgā atrodas bojāta Krievijas zemūdene, ziņo medijs.

Ziņojuma saturs bijis krievu valodā un tas raidīts īpašā frekvencē, ko Krievija izmanto ārkārtas gadījumos, apgalvo "Svenska Dagebladet". 14 stundas vēlāk tika fiksēts arī pats zemūdens kuģis un sākta militārā meklēšanas operācija.

Piektdienas naktī atkal pārtverts zemūdenes raidīts ziņojums, tomēr šoreiz tas bijis šifrēts, bet tas ļāvis noteikt raidītāja atrašanās vietu.

Zviedrijas mediji arī vēsta, ka bojātai zemūdenei palīdzību varētu sniegt kuģis. Starptautiskajos ūdeņos netālu no Stokholmas manīts lēni dreifējošs Krievijas kravas kuģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!