Krievija ceturtdien otro dienu pēc kārtas veikusi gaisa uzbrukumus Sīrijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ir iznīcinātas grupējuma "Islāma valsts" (IS) munīcijas noliktavas un vadības centri. 24 stundu laikā krievu lidmašīnas esot bombardējušas 12 IS pozīcijas.

Tikmēr citi avoti liecina, ka bobmardētas ir teritorijas, kurās neatrodas IS kaujinieki.

Uzbrukumi notikuši valsts ziemeļrietumos nemiernieku alianses “Jaysh al-Fatah” kontrolētā teritorijā, ziņo Libānas “al-Mayadeen” televīzija. Savukārt aktīvisti stāsta par gaisa triecieniem arī Homsas un Hamas provincēs.

Trešdien Krievija pirmo reizi sāka uzlidojumus Sīrijā, lai, kā apgalvo Maskava, cīnītos pret džihādistu grupējumu “Islāma valsts” . ASV gan izteica bažas, ka Kremļa mērķis nav IS, bet Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma pretinieki.

Ceturtdienas uzlidojumi bijuši vērsti pret mērķiem pie stratēģiski nozīmīgās Žisr eš Šugūras pilsētas, kā arī citiem mērķiem Idlibas un Hamas provincēs, ziņo BBC.

Žisr eš Šugūra līdz aprīlim bija pēdējā lielā Idlibas provinces pilsēta, ko kontrolēja prezidenta Bašara al Asada spēki, līdz tā krita nemiernieku rokās. Pašlaik Asada spēki ir zaudējuši faktiski visu Idlibas provinci, “Jaysh al-Fatah” pēdējos mēnešos gūstos panākumus kaujās.

“Jaysh al-Fatah” aliansē ir ar starptautisko teroristu tīklu “Al Qaeda” saistītais grupējums “Al Nusra” un radikālo islāmistu “Ahrak al-Sham”, kā arī vairākas mērenākas islāmistu grupas, skaidro BBC.

Visas no tām ir naidīgās attiecībās ar teroristu grupējumu “Islāma valsts” un iesaistījušās asiņainās kaujās ar IS džihādistiem.

Vēstīts, ka Krievija pēdējā laikā pastiprina savu militāro klātbūtni Sīrijā. Maskava neslēpj, ka militāri atbalsta Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, bet noliedz, ka tās spēki piedalās un plānotu piedalīties sauszemes militārajās operācijās šajā valstī.

Maskava uzstāj, ka, atbalstot Asadu, cīnās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", Kremlis pēdējā laikā arī izsaka vēlmi iesaistīties starptautiskajā koalīcijā pret radikālo grupējumu.

Tomēr pastāv bažas, ka Maskavas galvenais mērķis varētu būt nevis "Islāma valsts" sakaušana, bet gan Asada režīma glābšana, tādejādi saglabājot Krievijas intereses reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!