Foto: Reuters/Scanpix

Krievija pirmdien Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Atvērto debesu līguma programmas gaitā sāks novērošanas lidojumus Igaunijas un Somijas gaisa telpā, vēsta Igaunijas laikraksts "Postimees".

Novērošanas lidojumi ar lidmašīnu "AN-30B" tiks veikti līdz sestdienai. Līdzās Krievijas novērotājiem lidmašīnā atradīsies arī Igaunijas un Somijas eksperti.

Igaunija 2005.gadā pievienojās Atvērto debesu līgumam.

Atvērto debesu līgums tika parakstīts 1992. gadā Helsinkos, bet tas stājās spēkā tikai desmit gadus vēlāk. Patlaban līgumam ir pievienojušās 34 valstis, un tā izpildes gaitā katru gadu tiek veikti vairāki desmiti novērošanas lidojumu.

Atvērto debesu līgums paredz savstarpēji saskaņotu novērošanas-filmēšanas pārlidojumu veikšanu virs dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Latvija Atvērto debesu līgumam pievienojās 2002.gadā, uzņemoties saistības katru gadu atļaut šādus lidojumus pār savu teritoriju, kā arī iegūstot tiesības pašai doties līdzīgos lidojumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!