Foto: AP/Scanpix
Krievija trešdien veica pirmo veiksmīgo jaunas starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu, kura spētu caursist pretraķešu aizsardzības sistēmas, ko pašlaik attīsta NATO, paziņoja bruņoto spēku oficiāls pārstāvis.

Par veiksmīgo izmēģinājumu paziņots nepilnu nedēļu pēc tam, kad NATO oficiāli apstiprināja, ka ir sācis darboties Eiropas pretraķešu aizsardzības vairoga pirmais posms.

"Kaujas galviņas makets sasniedza savu mērķa rajonu Kuras izmēģinājumu poligonā Kamčatkas pussalā. Startam izvirzītie mērķi tika sasniegti," sacīja Krievijas Stratēģisko kodolspēku preses sekretārs Vadims Kovaļs.

Ziņu avots armijā sacīja, ka tas ir tikai otrais šīs raķetes izmēģinājums. Pirmais izmēģinājums notika 27.septembrī un bija neveiksmīgs, jo tehniskas kļūmes dēļ raķete nokrita tikai 10 kilometrus no palaišanas vietas.

Dažādi ziņu avoti pavēstīja, ka jaunā raķete ir labāk piemērota, lai caursistu jauno ASV atbalstīto Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmu, par kuras pirmā posma darbības sākumu tika paziņots NATO Čikāgas samitā.

Šajā raķetē "izmantota jauna tipa degviela, kas palīdz samazināt nepieciešamo laiku dzinēju darbināšanai raķetes trajektorijas aktīvajā stadijā", sacīja ziņu avots armijā. Krievijas amatpersonas uzskata, ka tas apgrūtina šīs raķetes noteikšanu un atvieglo tās manevrēšanu.

Raķete arī ir aprīkota ar manevrējamām individuālām kaujas galviņām, kuras spēj mainīt kursu, lai izvairītos no notriekšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!