Foto: AP/Scanpix

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojis, ka Baltais nams un Pentagons lemj, kā atbildēt uz Kremļa piedāvājumu par abu pušu armijas pārstāvju pārrunām, Maskavai gatavojoties sākt cīņu ar "Islāma valsts" kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle".

Ideja par šāda veida pārrunām radusies laikā, kad Krievija pastiprina bruņoto spēku klātbūtni Sīrijā un pauž atbalstu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam cīņā ar "terorismu".

Šādu piedāvājumu telefonsarunā nedēļas sākumā izteica Krievijas Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, trešdien žurnālistiem atklāja Kerijs, paskaidrojot, ka Maskava vēlas "pārrunāt to, kas tieši tiks darīts, lai nepieļautu ASV un Krievijas gaisa spēku sadursmes".

Krievijas mērķis esot fokusēties uz darbību pret "Islāma valsti", par Lavrova teikto stāsta Kerijs. "Taču tas rada nopietnus jautājumus," papildina amerikāņu diplomāts.

ASV pārstāvji norāda, ka Maskava katru dienu uz bāzi Asada spēku kontrolētajā Latākijā nosūta divus militāro kravas lidmašīnu reisus.

Tiek pieļauts, ka Krievija Latākijā izvietojusi pārvietojamās gaisa satiksmes kontroles stacijas, artilēriju, tankus un citas ierīces. Pēc analītiķu domām Krievijas prezidents Vladimirs Putins kravas nosūtījis, lai stiprinātu Asada režīmu, kas pēdējās nedēļās cietis vairākas militāras neveiksmes.

Konflikts varētu saasināties

Krievijas militārais atbalsts Sīrijas valdībai draud saasināt četrarpus gadus ilgstošo konfliktu, kas prasījis vairāk nekā 240 000 dzīvību, norāda Vašingtona.

Taču Sīrijas vēstnieks ANO uzskata, ka nevajadzētu aizliegt Krievijai piedalīties gaisa uzbrukumos pret "Islāma valsts" kaujiniekiem. "Galu galā mēs cīnāmies ar vienu ienaidnieku," trešdien žurnālistiem Ņujorkā sacīja Bašars Džafari.

Par spīti Maskavas centieniem pārliecināt pasauli, ka Asadam būtu jāiesaistās koalīcijā pret "Islāma valsti", Rietumu un reģionālās valdības izslēdz šādu iespēju. Savukārt Saūda Arābija paziņoja, ka Sīrijas prezidenta dienas ir skaitītas.

Trešdien ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns netieši kritizēja Krieviju, norādot, ka "pusēm bruņojoties un piegādājot bruņojumu" situācija Sīrijā tikai pasliktināsies. Kimuns aicināja meklēt "politisku risinājumu", kas norāda iespējamu atbalstu starptautiskajam aicinājumam Asadam atkāpties.

Asads vaino Rietumus

Taču Asads nosodījis Rietumu valstis par bēgļu krīzi Eiropā, apgalvojot, ka Rietumi jau no konflikta sākuma atbalstījuši "teroristus" un tagad sūdzas par bēgļiem.

"Ja jums rūp bēgļi, beidziet atbalstīt teroristus," viņš trešdien sacīja intervijā Krievijas medijiem.

Kamēr Vašingtona gatavo atbildi Maskavas piedāvājumam, Kremlis noraida apgalvojumus, ka Krievija esot piedāvājusi Asadam "eleganti" atkāpties no amata.

Kādreizējais Somijas prezidents Marti Ahtisāri britu laikrakstam "The Guardian" pastāstīja, ka šādu piedāvājumu 2012. gadā izteicis Krievijas vecākais sarunvedējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!