Foto: AFP/Sputnik/DELFI

Krievijas pārstāves Jūlijas Samoilovas sūtīšana uz Eirovīzijas dziesmu konkursu Kijevā ir apzināts mērķis provocēt, nevis vēlme piedalīties Eirovīzijā, otrdien pēc tikšanās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni preses konferencē sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

Porošenko ir pārliecināts, ka Krievijai bija vajadzīga provokācija, nevis piedalīšanās Eirovīzijā, tāpēc apzināti tika pieņemts lēmums veidot šādu provokāciju, savukārt Ukrainas valdība tai neatbild un risinās jautājumu atbilstoši visām noteiktajām procedūrām.

"Ukraina Krievijai piedāvāja dažādus variantus, kā atrisināt šo jautājumu, sākot ar translāciju organizēšanu, piedāvājot videotranslāciju, un beidzot ar risinājumu, ka Krievija var aizvietot šo dalībnieku ar citu," norādīja Porošenko.

Ukrainas prezidents uzsvēra, ka Krievijas pusei bija lieliski zināms, ka, sūtot Jūliju Samoilovu uz Eirovīzijas dziesmu konkursu, tiks pārkāpti Ukrainas likumi.

Jau ziņots, ka Ukrainas Drošības dienests (UDD) marta beigās aizliedza Samoilovai uz trim gadiem iebraukt valsts teritorijā, balstoties uz informāciju, ka dziedātāja ir pārkāpusi Ukrainas likumus, apmeklējot Krievijas okupēto Krimu, kur viņa 2015. gadā uzstājusies ar koncertu.

Tikmēr Eirovīzijas dziesmu konkursa organizatori ir draudējuši izslēgt Ukrainu no turpmākiem konkursiem, ja valstī uz maijā paredzēto konkursa finālu Kijevā netiks ielaista Krievijas pārstāve.

27 gadus vecā Samoilova kopš 13 gadu vecuma ir pirmās grupas invalīde un pārvietojas ratiņkrēslā. Ir paredzēts, ka viņa Eirovīzijā uzstāsies ar dziesmu "Flame Is Burning".

Ukraina jau iepriekš Samoilovas izraudzīšanos raksturoja kā provokāciju. Vairāki Ukrainas politiķi mudināja Kijevu neizrādīt piekāpību tikai tāpēc vien, ka Samoilova ir invalīde.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls 9. - 13. maijā notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, jo pērn Stokholmā notikušajā konkursa finālā uzvarēja Džamala no Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!