Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ārkārtas balsojumā jau otrdien lems par iespējamām sankcijām pret Krieviju, teikts SOK paziņojumā.

Saistībā ar aizdomām par masveida dopinga pārkāpumiem Krievijā pēc Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) lūguma maijā tika izveidota neatkarīgā izmeklēšanas komisija, kuru vadīja profesors un tiesību zinātņu speciālists Ričards Maklārens. Pirmdien, 18. jūlijā, šīs komisijas gala ziņojumā teikts, ka Krievijā valstiskā līmenī un ar valsts atbalstu veikta īpaša programma, kas aizstāvēja Krievijas sportistus un ļāva tiem izbēgt no sodiem par dopinga pārkāpumiem.

"Ziņojuma secinājumi norāda, ka sporta un olimpiskās kustības godīgums ir saņēmis šokējošu un nepieredzētu triecienu. Tāpēc SOK nevilcināsies pieņemt visbargākos sodus pret atsevišķām personām un iesaistītajām organizācijām," paziņojumā citēts SOK prezidents Tomass Bahs.

Jau otrdien, 19. jūlijā, risināsies SOK valdes telefonkonference, kuras laikā plānots pieņemt lēmumu par "pagaidu soda mēriem un sankcijām saistībā ar 2016. gada Rio olimpiskajām spēlēm".

Savukārt WADA paziņojumā aicina atstādināt Krievijas sportistus ne tikai no dalības Rio olimpiskajās spēlēs, bet daudz plašākos apmēros. WADA aicina nepieļaut Krievijas dalību Rio olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs, bet starptautiskās sporta veidu federācijas, kuras minētas Maklārena komisijas paziņojumā, izvērtēt Krievijas puses līdzdalību.

WADA arī aicina nepieļaut jebkādu Krievijas amatpersonu piedalīšanos starptautiskās sporta sacensībās, arī Rio olimpiskajās spēlēs. WADA savā paziņojumā vēršas pie Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) Ētikas komisijas, lai tā rūpīgi izvērtē Maklārena grupas paziņojumā minētā Krievijas Sporta ministra Vitālija Mutko atbildību, jo Mutko ir arī FIFA izpildkomitejas loceklis.

Tikmēr WADA turpinās izvērtēt tās pakļautībā esošo Krievijas Antidopinga aģentūru (RUSADA), kas "turpina neievērot antidopinga kodeksu". Savukārt Maskavā esošās antidopinga laboratorijas akreditācijas process apturēts uz nenoteiktu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!