Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama mudina Krieviju samazināt karavīru skaitu Ukrainas pierobežā, pārtraukt eskalēt situāciju un sākt sarunas ar Kijevu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas spēku koncentrēšana varētu būt "mēģinājums iebiedēt Ukrainu, vai [Krievijai] varētu būt papildu plāni", iepriekš ierakstītā intervijā televīzijas kanālā "CBS News" skaidroja Obama.

Putins vēlas kā "dziļu pārestību" parādīt Padomju Savienības sabrukumu, skaidro Obama. ASV prezidents brīdina, ka Krievijas līderim nevajadzētu atgriezties pie "Aukstā kara laika prakses".

"Es domāju, ka tur ir spēcīgs krievu nacionālisms un sajūta, ka Rietumi pagātnē kaut kā ir guvuši virsroku pār Krieviju," teica Obama, uzsverot, ka Krievijā Rietumu un ASV politika varētu būt pārprasta.

ASV nav intereses "ielenkt Krieviju" un nav intereses Ukrainā tālāk par tautas tiesībām pašai pieņemt lēmumus par savu dzīvi, skaidro Obama.

Vēstīts, ka Ukrainas robežu tuvumā Krievija koncentrē karaspēku. Pēc dažādām Ukrainas amatpersonu ziņām pierobežā ir līdz 100 000 Krievijas karavīru un elitāras armijas vienības. Ukraina ir nobažījusies par iespējamu iebrukumu. Bruņojuma koncentrēšanos un situācijas bīstamību ir atzinuši arī ASV izlūkdienesti.

Krievija ir okupējusi un anektējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Maskava ir paziņojusi, ka aizstāv krievvalodīgos un patur tiesības savus tautiešus aizsargāt arī citos Ukrainas reģionos.

Pēc 16. martā Krimā notikušā starptautiski neatzītā referenduma, kurā 97% balsotāju izteikuši vēlmi pievienoties Krievijai18. martā Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja līgumu par pussalas uzņemšanu Krievijas Federācijas sastāvā.

Kijeva un ASV un Eiropas Savienība (ES) referendumu, kurš noticis pārkāpjot Ukrainas un starptautiskos likumus, kā arī Krievijas militārās intervences apstākļos, neatzīst. Ukrainas amatpersonas norāda, ka referenduma rezultāti un tā augstā aktivitāte (piedalījušies 83% Krimas iedzīvotāju) ir falsificēti.

Krimas pussala Krievijas spēku kontrolē atrodas jau no februāra beigām, kad svarīgākos objektus un Ukrainas armijas bāzes ir ieņēma vai ielenca bruņotas vienības, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku, lai gan Krievija savu spēku klātbūtni ārpus bāzēm Krimā noliedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!