Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka Krievijai ir pienākums nodrošināt, lai Sīrija izpildītu vienošanos par ķīmisko ieroču izvešanu.

Vašingtona ir paziņojusi, ka no Sīrijas ostas Latākijas līdz šim izvests tikai ierobežots daudzums ķimikāliju, krietni atpaliekot no 700 tonnām, kas valstij bija jālikvidē līdz pagājušā gada beigām.

"Sīrijai ir jāpilda savas saistības un Krievija ir atbildīga par to, lai nodrošinātu Sīrijas pakļaušanos," preses konferencē paziņoja Obama.

Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu paredz ANO Drošības padomes 27.septembrī pieņemtā rezolūcija, kas dod starptautiski saistošu spēku ASV un Krievijas sarunās panāktajam plānam likvidēt Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu, kas kopumā varētu būt 1000 tonnu liels.

Vienošanās paredz, ka visiem Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem jābūt nodotiem starptautiskā kontrolē līdz 2014.gada vidum, bet pašas bīstamākās ķimikālijas paredzēts iznīcināt līdz 31.martam.

Tomēr Sīrijas valdība ir aizkavējusies ar plāna īstenošanu, un Vašingtona aplēsusi, ka no konflikta plosītās valsts izvesti tikai 4% ieroču.

Damaska kavēšanos skaidro ar nestabilo situāciju valstī, kur kopš janvāra sākuma sīvas kaujas notiek ne tikai starp valdības karaspēku un nemierniekiem, bet arī dažādo nemiernieku grupējumu starpā.

Tomēr ANO Drošības padome pagājušajā nedēļā pauda pārliecību, ka Sīrijas valdības rīcībā ir pietiekami daudz ekipējuma un pietiekams starptautiskais atbalsts, lai spētu ievērot termiņus.

Pirmās 16 tonnas ķīmisko ieroču Sīrijas Latākijas ostu pameta 7.janvārī. Nākamā krava ostu atstāja 27.janvārī, bet pirmdien tika izvesta vēl viena krava.

Saskaņā ar plānu Sīrijas varasiestādes ir atbildīgas par ķīmisko ieroču iepakošanu un drošu nogādāšanu Latākijas ostā.

Tālāk Dānija un Norvēģija nodrošina kravas kuģus un militāro eskortu ieroču nogādāšanai no Latākijas uz Itāliju, kur tie tiks iekrauti ASV flotes kuģī "Cape Ray", uz kura tie tiks iznīcināti starptautiskajos ūdeņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!