Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijai ir jāizveido ārkārtas budžets, lai novērstu draudus, ko rada rietumvalstu sankcijas, ekonomiskā stagnācija un zemās naftas cenas, piektdien, 24. oktobrī, paziņoja Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs, vēsta portāls "The Moscow Times".

"Budžetā nevar pastāvīgi būt izdevumi, kas plānoti citas ekonomiskās realitātes laikā. Mums vajag rezerves variantu gadījumam, ja šāda situācija turpinās," norādīja Siluanovs Krievijas parlamentā.

Piektdien Krievijas parlamenta Valsts domes palātā pirmajā lasījumā skatīts budžeta plānu 2015.-2017. gadam. Tas balstās uz optimistisku prognozi, kurā paredzēts, ka sankcijas pret Krieviju atvieglos, naftas cenas nākamgad būs vidēji 100 ASV dolāru (gandrīz 80 eiro) par barelu, iekšzemes kopprodukts (IKP) turpinās augt par vairākiem procentiem gadā.

Siluanovs norāda, ka šāds scenārijs ir arvien nereālistiskāks. Pasaules banka prognozē, ka Krievijas IKP nākamgad palielināsies vien par 0,3 %, savukārt 2016. gadā - par 0,4 %. Viņš arī piebilda, ka piektdien cena par barelu naftas bija 86 ASV dolāru (apmēram 68 eiro) un paredzams, ka kādu laiku tā nekāps.

Krievijas finanšu ministrs jau pirms tam asi kritizējis budžetu. "Mums būs ļoti grūti nodrošināt plānotos [IKP] pieauguma tempus," septembra beigās teica Siluanovs, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Arī portāla "The Moscow Times" aptaujātie eksperti atzina, ka Krievijas budžets 2015.-2017. gadam ir "izkropļots" ar jauniem izdevumiem un pagātnes solījumiem, kurus tagad būs grūti izpildīt. Viens no tiem budžetā plānotas izmaksas, lai finansiāli atbalstītu Krimu, kā arī budžetā paredzēta pozīcija masveida apbruņošanās programmai 700 miljardu dolāru (apmēram 552 miljardu eiro) apmērā.

Jau iepriekš Krievijas zemie budžeta ieņēmumi lika parlamentam pieņemt pretrunīgu lēmumu izmantot šogad iemaksāto privāto pensiju fondu līdzekļus, lai aizpildītu robus valsts budžetā jau otro gadu pēc kārtas.

Siluanovs piektdien arī vērsās pie likumdevējiem ar lūgumu izmantot valdības rezerves fonda līdzekļus 500 miljardu rubļu (apmēram 9,4 miljardu eiro) apmērā, lai izpildītu izdevumu saistības nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!