Foto: Reuters/Scanpix

Krievijai ir jāmaksā kompensācija un procenti Nīderlandei saistībā ar vides aizstāvju kustības "Greenpeace" kuģa "Artic Sunrise" aizturēšanu 2013.gadā, pirmdien paziņoja Pastāvīgā arbitrāžas tiesa (PCA) Hāgā.

Tiesa nolēma, ka "Nīderlandei ir jāsaņem kompensācija ar procentiem par materiālo kaitējumu "Artic Sunrise"" un tiem, kas atradās uz kuģa.

2013.gada oktobrī Nīderlande iesūdzēja Krieviju PCA, aicinot atzīt, ka Krievijas ir pārkāpusi starptautiskās jūras konvencijas. Nīderlande arī aicināja lemt, ka Krievija nav izpildījusi Hamburga bāzētā ANO Starptautisko jūras tiesību tribunāla (ITLOS) lēmumu par kuģa un apkalpes tūlītēju atbrīvošanu.

Krievija nepiedalījās ne PCA, ne ITLOS procesā. PCA nolēma, ka Krievija nav izpildījusi prasību par kuģa un apkalpes tūlītēju atbrīvošanu. PCA lēmums ir saistošs, bet valstis mēneša laikā var lūgt lēmuma grozījumus, piemēram, attiecībā uz kompensācijas aprēķināšanu.

Jau ziņots, ka 2013.gada 19.septembrī protesta akcijas laikā Arktikā tika aizturēti 30 "Greenpeace" aktīvisti, kad vairāki no viņiem mēģināja uzkāpt uz Krievijas valsts enerģētikas koncernam "Gazprom" piederošas naftas ieguves platformas "Prilazlomnaja" Pečoras jūrā. Viņiem sākotnēji izvirzīja apsūdzības pirātismā, bet vēlāk tās tika mīkstinātas uz apsūdzībām huligānismā un viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu.

Krievija 2013.gada decembrī izsludināja plašu amnestiju un viņi tika atbrīvoti. Kuģi Krievija atdeva pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!