Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids ceturtdien paziņoja, ka Krievijai jāsniedz paskaidrojumi pēc vēl divu cilvēku saindēšanos ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" Lielbritānijā.

"Tagad ir laiks, lai Krievijas valsts pieteiktos un paskaidrotu, kas tieši notiek," parlamentā pavēstīja Džvids. "Ir pilnīgi nepieņemami, ka mūsu cilvēki kļūst par tīšiem vai nejaušiem mērķiem, vai ka mūsu ielas, parki, pilsētas ir indes izgāztuves."

Viņš sacīja, ka jaunākajā incidentā izmantotā inde ir tā paša tipa, ar kuru martā tika saindēti Skripaļi.

Džavids piebilda, ka ar Viltšīras policiju strādā 100 pretterorisma dienestu darbinieki.

Savukārt premjerministre Terēza Meja paziņoja, ka Lielbritānijas policija darīs visu iespējamo, meklējot atbildes pēc notikušā incidenta.

"Redzēt, ka vēl divi cilvēki Lielbritānijā saskārušies ar "Novičok", ir ļoti satraucoši, un es zinu, ka policija darīs visu iespējamo savā izmeklēšanā," vizītes laikā Berlīnē pavēstīja Meja.

Jau ziņots, ka Lielbritānijā sestdienas vakarā savās mājās Eimesberi pilsētā, kas atrodas desmit kilometru attālumā no Solsberi, bezsamaņā tika atrasti divi Lielbritānijas pilsoņi - 45 gadus vecs vīrietis un 44 gadus veca sieviete. Viņi atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī.

Lielbritānijas policija trešdienas vakarā paziņoja, ka viņi saindējušies ar nervus paralizējošo vielu "Novičok", ar kuru tika saindēti bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Skripaļu saindēšanā Lielbritānija vainoja Krieviju, kas šīs apsūdzības noliedza.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs ceturtdien paziņoja, ka Krievija nekādi nav saistīta ar abiem šiem gadījumiem.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrijas preses pārstāve Marija Zaharova pavēstījusi, ka Lielbritānijai nāksies atvainoties par prasību Krievijai sniegt paskaidrojumus.

"Mēs aicinām britu tiesībsargājošās iestādes neiesaistīties netīrās politiskās spēlēs, kuras jau uzsākuši noteikti spēki Londonā, un tā vietā beidzot savā izmeklēšanā sadarboties ar Krievijas tiesībsargājošām iestādēm," paziņoja Zaharova. "Es esmu pārliecināta, ka par visu, ko sarīkojusi Terēzas Mejas valdība, šai valdībai un tās pārstāvjiem būs jāatvainojas Krievijai un starptautiskajai sabiedrībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!