Foto: AP/Scanpix

Krievijas armijas pārstāvjiem joprojām neizdodas iegūt informāciju no novembrī pie Sīrijas robežas notriektās Krievijas bumbvedēja "Su-24" "melnā kastes", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Jau vēstīts, ka bumbvedēja "melnā kaste" esot bojāta un pastāv bažas, ka dati varētu būt zuduši. Tomēr Krievijas aviācijas drošības dienesta vadītāja vietnieks Sergejs Baiņetovs stāstīja, ka viena mikroshēma varētu būt labā stāvoklī.

Lai iegūtu informāciju no "melnās kastes" ir piesaistīti Krievijas Pētniecības institūta speciālisti. Starptautiskie novērotāji esot lietas kursā par ekspertu piesaisti.

Centieni iegūt datus par notriekto "Su-24" notiek Ķīnas, Lielbritānjias un ASV novērotāju klātbūtnē.

Iepriekš tika prognozēts, ka pirmie datu analīzes rezultāti varētu būt zināmi 21. decembrī, taču tā nenotika.

"Melnās kastes" dati, iespējams, sniegtu atbildes Turcijas un Krievijas strīdā par to, kur lidaparāts atradies.

Krievijas bumbvedēju 24. novembrī Sīrijas pierobežā notrieca Turcijas iznīcinātājs.

Turcija apgalvoja, ka "Su-24", kurš Sīrijā bombardēja prezidenta Bašara al Asada spēku bruņoto pretinieku pozīcijas, ielidojis Turcijas teritorijā un nav reaģējis uz brīdinājumiem. Savukārt Maskava uzstāj, ka tās lidmašīna atradusies tikai un vienīgi virs Sīrijas.

Turcijas un Krievijas attiecības pēc incidenta strauji pasliktinājās. Krievija izvietoja Sīrijā modernās pretgaisa aizsardzības iekārtas "S-400" un ieviesa pret Turciju ekonomiskās sankcijas.

Abi "Su-24" apkalpes locekļi pēc notriekšanas katapultējās, taču pilots gāja bojā. Domājams, viņu nogalināja kaujinieki. Otru lidotāju izdevās izglābt, taču glābšanas operācijas laikā gāja bojā Krievijas jūras kājnieks un tika iznīcināts helikopters.

Ziņots, ka Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija šajā konfliktā atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!