Foto: PantherMedia/Scanpix

Krievijas aktīvists Iļdars Dadins, kurš par piedalīšanos nesankcionētos piketos ieslodzīts cietumā, tīmekļa medijā "Meduza" otrdien publicētā vēstulē apliecinājis, ka cietumā ticis piekauts un viņam draudēts ar izvarošanu un noslepkavošanu.

34 gadu vecais Dadins ir pirmais Krievijas iedzīvotājs, kuram atbilstoši jaunajām likumu normām par vairākkārtēju piedalīšanos nesankcionētās protesta akcijās piespriests cietumsods.

Viņš divarpus gadu cietumsodu izcieš Karēlijas reģionā, Krievijas ziemeļrietumos.

Septembrī otrajā ieslodzījuma dienā kamerā ieradies cietuma priekšnieks un vēl trīs cietuma darbinieki un sākuši viņu sist, teikts sievai nosūtītajā vēstulē, kuru pārrakstījis Dadina advokāts Aleksejs Ļipsters.

"Viņi todien dauzīja mani četras reizes, vienlaikus desmit līdz 12 cilvēki, viņi mani spārdīja."

"Pēc trešās piekaušanas reizes viņi tieši soda izolatora kamerā iebāza man galvu podā."

Nākamajā dienā "ieradās darbinieki, saslēdza man rokas un pakāra aiz rokudzelžiem. (..) Tā es karājos pusstundu. Tad viņi novilka man apakšbikses un sacīja, ka tūlīt atvedīs citu ieslodzīto, kurš mani izvaros, ja es nepiekritīšu pārtraukt badastreiku."

Cietuma priekšnieks viņam pēc tam teicis: "Tevi vēl maz sita. (..) Mēģināsi sūdzēties, tevi nositīs un apraks aiz sētas."

"Pēc tam dauzīja regulāri, vairākas reizes dienā. Pastāvīga sišana, ņirgāšanās, pazemojumi, apvainojumi, neciešami uzturēšanās apstākļi - tas viss notiek arī ar citiem ieslodzītajiem," teikts vēstulē.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs otrdien žurnālistiem apliecināja, ka prezidents Vladimirs Putins ir informēts par šīm apsūdzībām.

Avots Karēlijas ieslodzījuma vietu pārvaldē laikrakstam "Novaja gazeta" apliecināja, ka cietuma sargi lietojuši "fizisku spēku" pret Dadinu, jo viņš "rupji atteicies pamest kameru un pārmeklēt sevi, sācis raut ar rokām darbiniekus aiz viņu formām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!