Krievijas Ārlietu ministrija piedāvājusi prezidentam Vladimiram Putinam izraidīt no valsts 31 ASV vēstniecības darbinieku un četrus ASV konsulāta Sanktpēterburgā darbiniekus, atsaucoties uz ārlietu ministra Sergeja Lavrova paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Ministrs ir pārliecināts, ka amerikāņu rīcība, izraidot 35 Krievijas diplomātus, nedrīkst palikt bez atbildes.

"Krievijas ĀM kopā ar kolēģiem no citām iestādēm iesniedza Krievijas Federācijas prezidenta izskatīšanai piedāvājumu par to, lai par "non grata" personām pasludinātu 31 ASV vēstniecības Maskavā darbinieku un četrus diplomātus no ģenerālkonsulāta Sanktpēterburgā," aģentūra citē Lavrovu.

Tāpat ir piedāvāts liegt amerikāņiem iespēju izmantot viņu atpūtas namu Serebrjanij Boras rajonā Piemaskavā un noliktavu Dorožnajas ielā Maskavā, papildinājis Lavrovs.

Vēstīts, ka atbildot uz to, ko ASV uzskata par Krievijas hakeru uzbrukumiem ar mērķi iejaukties ASV prezidenta vēlēšanu norisē, Baltais nams ceturtdien paziņoja, ka izraida no valsts 35 Krievijas diplomātus, kuriem ASV jāpamet 72 stundu laikā.

Pretizlūkošanas ietvaros tikšos slēgti arī divi Krievijas kompleksi Ņujorkā un Mērilendā, kuri izmantoti informācijas ievākšanai. Sankcijas celtas pret Krievijas Galveno izlūkošanas pārvaldi (GRU) un Federālās Drošības Biroju, kā arī septiņām citām iestādēm un indivīdiem, ziņo BBC.

Lai tīkla aizstāvjiem ASV un ārpus tām ļautu identificēt, noteikt un traucēt Krievijas kaitniecisko kiberdarbību, ASV publiskojušas notikušo kiberuzbrukumu tehnisko informāciju. Tā pieejama šeit.

Obama iepriekš brīdināja, ka vērsīsies pret Krieviju, ņemot vērā, ka tā apsūdzēta hakeru uzbrukumu īstenošanā demokrātiskajai partijai un tās prezidenta kandidātei Hilarijai Klintonei. Krievija savu iesaisti notikušajā ir noliegusi.

Obama diplomātu izraidīšanu un Krievijas izlūkošanas iestāžu darbību apturēšanu ASV komentēja kā "nepieciešamu un atbilstošu rīcību mēģinājumiem kaitēt ASV interesēm", turklāt skaidroja, ka vēršanās pret kaitniecību ar šo vēl neesot beigusies. "Visiem amerikāņiem jābūt brīdinātiem par Krievijas darbībām," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!