Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) otrdien pauda sašutumu par ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones kritiku par Krievijas Valsts domes vēlēšanu norisi.

"ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones izteikumi par Krievijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kā arī līdzīgie Baltā nama un Valsts departamenta komentāri ir nepieņemami," teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Krievijas ĀM pauda cerību, ka "turpmāk amerikāņu puse atturēsies no nedraudzīgiem izlēcieniem, kas ir pretrunā ar mūsu divpusējo attiecību kopīgo pozitīvo vektoru".

Krievijas ĀM "ar nožēlu ir spiesta konstatēt, ka Vašingtonā pieturas pie sevi sen izsmēlušiem stereotipiem, turpina piekarināt birkas, pat nemēģinot tikt skaidrībā, kas īstenībā notiek mūsu elektorālajā laukumā".

"Krievijas pilsoņi ir izdarījuši savu izvēli, aktīvi piedaloties balsošanā. Tikai viņiem ir tiesības noteikt mūsu valsts nākotni, neatkarīgi no [citu] neobjektīvajiem vērtējumiem un politizētajām receptēm," uzsvērts paziņojumā.

Krievijas ĀM arī pauž viedokli, ka "pašu ASV vēlēšanu sistēma ir tālu no pilnības". "Tā nevar kalpot par atklātuma un taisnīguma etalonu, un tam piemērs ir tradicionāli zemā vēlētāju aktivitāte visa līmeņa vēlēšanās".

"ASV izpildvarai būtu vērts parūpēties par šīs situācijas cēloņu un tās labošanas iespēju analīzi," norādīja Krievijas ĀM.

Jau ziņots, ka ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien pauda bažas par pārkāpumiem svētdien notikušajās Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās.

"Mums ir nopietnas bažas par vēlēšanu norisi," Klintone teica, norādot, ka Valsts domes jaunā sasaukuma deputātu vēlēšanas Krievijā nav bijušas nedz brīvas, nedz taisnīgas.

"Kad vara nevar sākt to cilvēku kriminālvajāšanu, kas uzbrūk cilvēkiem, kuri izmanto savas tiesības un norāda uz pārkāpumiem, tā pārkāpj tieslietu sistēmu un grauj tautas uzticību valdībai," klāstīja ASV valsts sekretāre.

"Esam to redzējuši jau daudzviet un tik tikko arī Valsts domes vēlēšanās Krievijā, kas nebija nedz brīvas, nedz godīgas," paziņoja Klintone, atzīstot, ka "esam ļoti nobažījušies par šīm vēlēšanām. Tādas neatkarīgās politiskās partijas kā Tautas brīvības partija "Par Krieviju bez patvaļas un korupcijas" (PARNAS) neieguva tiesības reģistrēties vēlēšanām, tāpat esam norūpējušies par ziņām, ka pret novērotājiem, tostarp organizācijai "Golos", tika veikti kiberuzbrukumi viņu vietnēm internetā, kas ir pilnīgi pretrunā ar novērotāju tiesībām sekot līdzi vēlēšanu gaitai".

"Krievijas vēlētāji ir pelnījuši pilnīgu izmeklēšanu par falsifikāciju un manipulācijām vēlēšanās, viņi ir pelnījuši, lai viņu balss tiktu sadzirdēta un pieskaitīta," uzsvēra ASV valsts sekretāre Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ārlietu ministru sanāksmē Viļņā.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,5% balsu. Ņemot vērā 7% barjeru iekļūšanai Valsts domē, "Vienotajai Krievijai" parlamenta apakšpalātā ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja arī starptautiskie novērotāji no EDSO un Eiropas Padomes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!