Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Jurijs Borisovs oficiāli apstiprinājis T-14 "Armata" kaujas tanku pasūtījumu divu bataljonu apmērā, raksta militārais portāls "Janes".

Līdzās tankiem jau pērnā gada decembrī pasūtīts arī bataljons T-15 kājnieku kaujas mašīnu, kas arī tiek ražotas uz "Armata" kopējās platformas. Borisovs par pasūtījumu publiski pirmoreiz pastāstījis vizītes laikā "Uralvagonzavod" rūpnīcā Ņižņijtagilā.

Tanku bataljona izmērs ir nenoteikts lielums, un mēdz atšķirties atkarībā no valsts. Piemēram, Padomju Savienībā, kuras praksi daudzējādā ziņā mantojusi Krievijas armija, tradicionāli bataljonā bijuši 40 tanki, bet pastāvējuši arī 31 tanku lieli formējumi. Līdz ar to var secināt, ka šobrīd pasūtīta 62 līdz 80 jaunu T-14 izgatavošana.

Oficiāli "Armata" izmēģinājumi sākšoties šogad un turpināšoties līdz nākamā gada beigām. Savukārt 2020. gadā jaunajiem modeļiem jābūt pilnībā gataviem, kad arī tikšot lemts par lielu kontraktu slēgšanu modeļu sērijveida ražošanas uzsākšanai, komentējot "Armata" programmu, teicis Borisovs. Programma ir daļa no Krievijas valsts bruņošanās programmas 2012.-2020. gadam.

Šie amatpersonas paziņojumi norāda, ka šī ceturtās paaudzes tanku attīstīšanas programma nav norakstīta, par ko iepriekš šķietami liecināja Krievijas aizsardzības līdzekļu novirzīšana vecāku tanku platformu modernizēšanai. Tiesa, tā nav uzskatāma arī par izdevušos, ņemot vērā, ka sākotnējais plāns paredzēja līdz 2020. gadam saražot 2300 "Armata" tankus. Turklāt tā pirmās demonstrācijas piedzīvoja izgāšanos, vienam no tankiem 2015. gadā noslāpstot 9. maija parādes mēģinājuma laikā Maskavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!