Foto: Sputnik/Scanpix

Pērnā gada decembrī notikušajā aviokatastrofā, kad Melnajā jurā īsi pēc pacelšanās iegāzās Krievijas Aizsardzības ministrijas lidmašīna Tu-154 ar 92 cilvēkiem uz klāja, visticamāk, vainojama pilota kļūda, secinājuši katastrofas izmeklētāji.

Militārais reiss, ar kuru uz Sīriju devās Aleksandrova vārdā nosauktais Krievijas armijas dziesmu un deju ansamblis, saukts arī par "Krievijas dziedošo ieroci", 25. decembrī avarēja pacelšanās laikā no Sočiem. Visi 92 uz klāja esošie cilvēki gāja bojā.

Lidojuma datu reģistratora analīze liek domāt, ka pilots ir ignorējis mērinstrumentus un domājis, ka lidmašīna paceļas pārāk strauji, tāpēc pieņēmis kļūdainus lēmumus, ceturtdien paziņoja Aizsardzības ministrija.

Kā iespējamais faktors pilota dezorientācijai telpā tiek minēts nogurums.

Izmeklēšanā nav konstatētas nekādas norādes par ārējiem faktoriem, kas varētu izraisīt katastrofu, kā arī nav konstatēti pārkāpumi degvielas uzpildes procesā pirms reisa.

Laikraksts "Kommersant" raksta, ka visas liecības norāda uz to, ka lidmašīnas kapteinis Romāns Volkovs cieta no "somatograviskās ilūzijas" – stāvokļa, kas var ietekmēt pilota līdzsvara izjūtu strauju paātrinājumu vai palēninājumu laikā.

Medija citēti eksperti stāsta, ka pilots nav juties labi jau pirms izlidošanas. Īsi pēc pacelšanās, šķērsojot izgaismoto krasta līniju un nokļūstot virs naksnīgās jūras, Volkovs zaudējis orientāciju un sācis vadīt lidmašīnu pēc savām sajūtām, nevis ticot mērinstrumentu rādījumiem. Būdams maldīgu ilūziju varā, pilots strauji samazinājis augstumu, kas noveda pie lidmašīnas iekrišanas ūdenī.

Lidaparāts ūdens virsmā ietriecās ar 540 kilometru stundā lielu ātrumu un 50 grādu leņķī.

Par Aleksandrova vārdā nosaukto ansambli vairāk var lasīt šeit. Līdzās koristiem lidmašīnā atradās arī deviņi žurnālisti, astoņi karavīri, divi civilie darbinieki un astoņi apkalpes locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!