Krievijas gaisa spēku Hmeimimas aviobāzi Sīrijā otrdien atstāja pirmā Krievijas kara lidmašīnu grupa, izlidojot uz pastāvīgās dislokācijas punktiem Krievijas teritorijā, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

Šīs grupas sastāvā ir tās "līdere" lidmašīna "Tu-154", kā arī daudzfunkcionālie bumbvedēji "Su-34".

Krievijas lidmašīnu tālie pārlidojumi no Hmeimimas aviobāzes uz pastāvīgās dislokācijas vietām Krievijā tiek veikti grupās.

"Katras grupas sastāvā ir "līdere" – militārā transporta aviācijas lidmašīna ("Tu-154" vai "Il-76"), kas pārvadā inženiertehnisko personālu, aviācijas un materiāli tehnisko īpašumu, un tai seko dažādu tipu Krievijas kaujas lidmašīnas," teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā presei.

Grupa lido pa noteiktiem maršrutiem līdz Krievijas robežai, bet pēc tās šķērsošanas šīs grupas lidmašīnas patstāvīgi aizlido uz saviem pastāvīgās bāzēšanās lidlaukiem.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirms tam otrdien paziņoja, ka Krievija ir sākusi militārā aprīkojuma izvešanu no Sīrijas. "Tehniskie speciālisti [Hmeimimas] aviobāzē ir sākuši gatavot lidmašīnas tālajiem lidojumiem uz aviobāzēm Krievijas Federācijā," pavēstīja ministrija, piebilstot, ka militārais aprīkojums tiek iekrauts lidmašīnās.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien deva rīkojumu savam aizsardzības ministram sākt lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pirmdien norādīja, ka Hmeimimas aviobāze Latakijas provincē un Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskās apgādes punkts Tartusas ostā turpinās darboties un daļa militārā personāla tur paliks.

Viņš neatklāja, cik daudz Krievijas karavīru paliks Sīrijā, kā arī to, vai tur paliks Krievijas militārās lidmašīnas un pretgaisa aizsardzības sistēmas "S-400".

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara al Asada pusē iesaistījās septembrī.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 270 000 cilvēku.

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā "Islāma valsts" un "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!