Foto: AFP/Scanpix

Krievijas Izmeklēšanas komiteja piektdien paziņoja, ka varētu izvirzīt apsūdzības bijušajam aizsardzības ministram Anatolijam Serdjukovam, jo viņš esot atteicies atbildēt uz izmeklētāju jautājumiem par ministrijas paspārnē esošu īpašumu nelikumīgu pārdošanu.

Izmeklēšanas komiteja piektdien jau otro reizi divu nedēļu laikā izjautājusi Serdjukovu saistībā ar izmeklēšanu par nekustamo īpašumu izsaimniekošanas shēmu.

Krievijas pirmo civilo aizsardzības ministru prezidents Vladimirs Putins novembrī atcēla amata, lai būtu iespējams objektīvi veikt izmeklēšanu Aizsardzības ministrijai pakļautajā holdingā "Oboronservis" krimināllietās par krāpniecību ar valsts īpašumu un zaudējumu nodarīšanu valsts budžetam vairāk nekā triju miljardu rubļu (52 miljonu latu) apmērā.

Pirmajā iztaujāšanā Serdjukovs esot atteicies atbildēt uz izmeklētāju jautājumiem, bet piektdien konkrētas atbildes neesot sniedzis, norādīja Izmeklēšanas komiteja.

Izmeklēšanas komitejas pārstāvis Vladimirs Markins piektdien paziņoja, ka "pēc tam, kad visi jautājumi palika neatbildēti", ir ļoti iespējams, ka Serdjukova statuss lietā tiks mainīts no liecinieka pret apsūdzēto, jo Serdjukova rīcība uzskatāma par lietas izmeklēšanas kavēšanu.

Serdjukova advokāts Genrihs Padva gan uzsvēra, ka bijušais aizsardzības ministrs izmeklētājiem esot "sniedzis tik daudz pierādījumu, cik vien varēja", un uz dažiem jautājumiem atbildes esot bijušas pat ļoti sīkas.

Advokāts pauda pārliecību, ka pagaidām nav pamata mainīt viņa aizstāvamā statusu lietā, kā arī pieļāva, ka tuvākajā laikā Serdjukovu izmeklētāji vairs neiztaujās.

Kremlis vairākkārt ir uzsvēris vēlmi cīnīties pret korupciju augstāko valsts amatpersonu vidū, tomēr kopš Putina atgriešanās prezidenta amatā pērn martā tikai dažas augsta ranga amatpersonas ir tiesātas.

Serdjukovs iepriekš neatsaucās uz vairākiem uzaicinājumiem ierasties uz iztaujāšanu pie izmeklētājiem, līdz šonedēļ beidzot piekrita.

Izmeklētāji atzinuši, ka lietas izmeklēšana vēl ir agrīnā stadijā, ir jāturpina iztaujāšanas darbs un jāpēta Aizsardzības ministrijā atrastie pierādījumi.

Izmeklēšana tiek veikta piecu krimināllietu ietvaros, kuras ierosinātas par krāpniecību "Oboronservis" piederošu nekustamo īpašumu, zemesgabalu un akciju pārdošanā.

Izmeklēšanā konstatēts, ka Aizsardzības ministrijas amatpersonas izvēlējušas likvīdākos un prestižākos "Oboronservis" īpašuma objektus, tajos ieguldījušas milzīgus budžeta līdzekļus un pēc tam par būtiski pazeminātām cenām tos pārdevušas ar "Oboronservis" saistītām komercstruktūrām.

Holdings "Oboronservis" tika izveidots 2008.gada 15.septembrī ar Krievijas prezidenta dekrētu. Tā sastāvā ir deviņi apakšholdingi: "Aviaremont", "Specremont", "Remvooružeņije", "Oboronstroj", "Agroprom", "Oboronenergo", "Vojentorg", "Krasnaja zvezda" un "Slavjanka". Serdjukovs līdz 2011.gadam bija "Oboronservis" padomes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!