Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas parlamenta deputātu grupa, arī Pārstāvju palātas Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Toms Tugendhats, vēstulē iekšlietu ministru Sadžidu Džavidu mudinās panākt, lai tiktu apturēta Maskavas piekļuve Interpola datubāzēm.

Pateicoties Maskavas dalībai Interpola sistēmās, tā vairākkārt pieprasījusi aizturēt Bilu Brauderu, kurš izvērsis kampaņu pret Krievijas cilvēktiesību pārkāpumiem. Vēl pagājušajā nedēļā Spānijas policija aizturēja Brauderu, kad viņš Madridē gatavojās sniegt liecības par korupcijas naudas ieplūšanu šajā valstī.

Brauders izvērsa kampaņu, pieprasot noteikt sankcijas Krievijai, kad viņa jurists Sergejs Magņitskis 2009. gadā tika tika atrasts beigts Krievijas cietumā. Lielbritānijas valdība Magņitska nāvi nodēvējusi par "šausmīgu slepkavību".

Lielbritānijas parlamenta deputātu grupa, kurā ir vairāku partiju politiķi, Pārstāvju palātā bija izvērsuši kampaņu par tā dēvēto Magņitska sankciju ieviešanu, kas pagājušajā mēnesī pēc uzbrukuma Solsberi bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam arī tika ieviestas. Šī grupa tagad grasās vērstie pie iekšlietu ministra, mudinot viņu iejaukties. Grupa norādīs uz to, ka Krievija vairākkārt centusies panākt Braudera aizturēšanu ar Interpola palīdzību.

"Interpolam ir jāaptur Krievijas piekļuve datubāzēm, kamēr Krievija turpina ļaunprātīgi izmantot Interpola "sarkanā brīdinājuma" un orderu izsludināšanas sistēmu," sacīja viens no vēstules autoriem konservatīvo deputāts Ričards Benjons. "Krievija ļaunprātīgi izmanto šo sistēmu, vēršoties pret Bilu Brauderu. Viņš ir Lielbritānijas pilsonis, un ir pienācis laiks, lai Lielbritānijas valdība liek Interpolam atbildēt pār kļūdām, kādas pagājušajā nedēļā tika pieredzētas Spānijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!