1940.gadā Katiņā nošautie Polijas armijas virsnieki nav reabilitēti tikai tāpēc, ka viņu krimināllietu materiāli ir iznīcināti, aģentūrai "Interfax" paziņojis Krievijas Federālā drošības dienesta Reģistrācijas un arhīvu pārvaldes priekšnieks Vasilijs Hristoforovs.

"Poļu pilsoņiem, kas tika nošauti PSRS teritorijā, reabilitācija atteikta tikai tāpēc, ka FDD arhīvos nav saglabājušās viņu krimināllietas," sacījis Hristoforovs.

Viņš skaidrojis, ka saskaņā ar likumu represiju upuru reabilitācijai krimināllieta no arhīva jānosūta tiesai un prokuratūrai. "Par Polijas pilsoņiem tādu lietu nav, jo tās tika iznīcinātas. Tas ir vienīgais šķērslis, kādēļ prokuratūra un tiesa nevar pieņemt lēmumu par nošauto karagūstekņu reabilitāciju," sacīja FDD pārstāvis.

Iepriekš Krievijas diplomāti paziņoja, ka Maskava meklē iespējas reabilitēt Katiņā nošautos Polijas armijas virsniekus.

Oktobra sākumā Eiropas Cilvēktiesību tiesā notika pirmās noklausīšanās prasībā, ko pret Krieviju iesniedza 15 Polijas virsnieku radinieki. Prasītāji norāda, ka viņu tuvinieki tika nošauti bez tiesas 1940.gada aprīlī - maijā un tas uzskatāms par kara noziegumu.

Krievija šādam notikumu traktējumam nepiekrīt, uzskatot, ka šī lieta vispār nav ECT kompetencē, jo Krievija kļuva par Strasbūras tiesas dalībnieci tikai 58 gadus pēc nošaušanas. Tomēr tiesa prasību pieņēma izskatīšanai.

Katiņas mežs Smoļenskas apgabalā ir visplašāk zināmā 1940.gadā represēto poļu karavīru apbedījuma vieta. Tur apglabāti aptuveni 4000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!