Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) svētdien paziņoja, ka tā darbinieki operācijā Dagestānas Republikā ir nogalinājuši starptautiskā teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") Ziemeļkaukāza filiāles līderi un četrus viņa palīgus.

"Islāma valsts" filiāles "Kaukāza vilajets" emīrs Rustams Aseļderovs, kurš pazīstams arī kā Abu Muhammads al Kadari, un četri viņa tuvāko aprindu kaujinieki tika nogalināti sestdien operācijā, kuru Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā veica FDD darbinieki sadarbībā ar Iekšlietu ministriju.

Saskaņā ar FDD datiem 1981.gadā dzimušais Aseļderovs bija līdzdalībnieks vairāku teroraktu sagatavošanā un īstenošanā Krievijas teritorijā, kā arī vairākās slepkavībās.

Operācijas gaitā tika bloķēts privāts namīpašums, kurā slēpās "Kaukāza vilajeta" kaujinieki. Atbildot uz priekšlikumu padoties, viņi atklāja uguni, bet guva nāvējošus ievainojumus drošībnieku atklātās pretuguns rezultātā.

Bruņotās sadursmes vietā tika atrasti un izņemti automātiskie ieroči, kā arī liels daudzums munīcijas un sprāgstvielu.

FDD preses dienests atzīmēja, ka Aseļderovs 2007.gadā pirmoreiz nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā kā Dagestānas bandītiskās pagrīdes aktīvs līdzdalībnieks. 2012.gadā viņš kļuvis par teroristu organizācijas "Kaukāza emirāts" Dagestānas šūniņas vadītāju.

2014.gada decembrī Aseļderovs zvērēja uzticību "Islāma valstij". 2015.gada jūnijā šī grupējuma pārstāvji paziņoja, ka Krievijas teritorijā izveidots tā sauktais "Kaukāza vilajets", par kura vadītāju kļuva Aseļderovs.

FDD paziņoja, ka Aseļderovs bija iesaistīts sprādzienos Krievijas dienvidu pilsētā Volgogradā, kuros 2013.gadā tika nogalināti 34 cilvēki, kā arī divos Dagestānā sarīkotos sprādzienos, kuros 2012.gadā gāja bojā 14 cilvēki un tika ievainoti vismaz 120.

FDD arī pavēstīja, ka viņš organizējis neveiksmīgu teroraktu, kuru divas spridzinātājas pašnāvnieces būtu sarīkojušas Maskavas Sarkanajā laukumā 2010.gada 31.decembrī.

2015.gadā ASV Valsts departaments noteica sankcijas pret Aseļderovu kā "ārzemju teroristu kaujinieku". Krievija oktobrī izsludināja 5 miljonu rubļu (73 tūkstošu eiro) atlīdzību par informāciju, kas ļautu viņu atrast.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!