Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) aizturējis vairākus slepenā atomieroču galviņu izstrādāšanas centrā Sarovā strādājošus zinātniekus pēc tam, kad viņi tajā esošo superdatoru esot mēģinājuši pieslēgt internetam kriptovalūtas ieguvei, ziņo BBC.

Sarovā atrodoties viens no Krievijas jaudīgākajiem superdatoriem, kas spēj veikt tūkstots triljonu kalkulācijas sekundes laikā, norāda medijs. Centrs ir pilnībā noslēgts un tiek stingri apsargāts. Federālais atomcentrs kopumā nodarbinot ap 20 000 cilvēku, taču nav zināms, cik no viņiem strādā Sarovā.

Superdators darbojas ārpus interneta, lai nepieļautu iejaukšanos tā darbībā no ārpuses. Tā kā kriptovalūtas tiek iegūtas tikai atrodoties vienotā tīklā ar citiem datoriem, zinātnieki mēģināja superdatoru pievienot vispasaules tīmeklim.

Nostrādājušas brīdinājuma sistēmas, un tūlītēji ieradušies drošības dienesta darbinieki, kuri kriptovalūtas kārotājus aizturējuši. Pret viņiem uzsākta krimināllieta, aģentūrai "Interfax" atklājuši tiesībsargi.

Kriptovalūtu serviss nedarbojas uz centralizēta servera, bet ir izkliedēts. Jebkurš, kurš dalās ar sava datora jaudu kopējā tīklā darījumu īstenošanas nodrošināšanai, saņem atlīdzību kriptovalūtā.

Kriptovalūtu iegūšanai nepieciešama liela datora jauda un to ieguve patērē daudz enerģijas. Iepriekš izskanējis, ka atsevišķas ražotnes Krievijā pēdējo gadu laikā pārvērstas par bitkoinu iegulām, un kāds uzņēmējs šim nolūkam pat iegādājies divas elektrostacijas, raksta BBC.

Notikušais ir bezprecedenta gadījums, ņemot vērā Sarovas slepenību un noslēgtību. Tieši šajā centrā Padomju Savienība izstrādāja pirmās atombumbas. PSRS laiku kartēs tā nemaz nav iezīmēta kartēs, bet mūsdienās slēgtās zonas apmeklēšanai joprojām nepieciešamas īpašas caurlaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!