Foto: Reuters/Scanpix

Augsta ranga britu valdības amatpersonas pieļauj, ka Krievijas futbola huligānu vardarbību EURO 2016 čempionāta laikā ir sankcionējis Kremlis. Iespējamā nemieru saistība ar Vladimira Putinu režīmu tiek izmeklēta, vēsta laikraksts "The Guardain".

Vērā ņemama daļa no mežonīgajos un labi koordinētajos Krievijas huligānu uzbrukumos Marseļā un Lillē iesaistītajiem ir identificēti kā Krievijas drošības dienestu darbinieki, par britu valdības avotu bažām raksta laikraksts.

Tiek pieļauts, ka, sankcionējot huligānismu, tiek turpināta Putina hibrīdkara taktika. Valdības eksperti pieļauj, ka šīs taktikas mērķis ir demonstrēt Krievijas spēku un uzturēt iekšējo naratīvu, ka visa pasaule ir nostājusies pret to.

Foto: AFP/Scanpix

Pēc Marseļas vardarbības tikuši izveidoti viltus tvitera konti, lai izplatītu viedokli, ka Krievijas fani tika izprovocēti, skaidro laikraksts. Tikmēr Krievijas parlamentārietis Igors Ļebedevs tviterī apsveica Krievijas huligānus, aicinot "tā turpināt".

"Ir sarežģīti pierādīt, ka to ir sankcionējis Kremlis, bet mēs redzam, ka daudzi no viņiem ir no Krievijas dienestiem. Tas izskatās pēc Putina hibrīdkara turpinājuma," atklājis kādas avots valdībā.

Britu EURO 2016 drošības priekšnieka asistents Marks Robertss norāda, ka uzbrukumi bijuši paši nopietnākie un koordinētākie, kādus viņš redzējis 10 gadu darbā, specializējoties futbola huligānu vardarbībā. Britu policijas novērotāji redzējuši, ka daudzi Krievijas huligāni bija nodrošinājušies ar ķermeņa bruņām, cīņas cimdiem un galvas lakatiem.

Foto: Reuters/Scanpix

Atgādinām, ka sestdien no Francijas tika izraidīts Krievijas fanu kustības līderis Aleksandrs Šprigins, kurš Francijā tika aizturēts kopā ar 43 citiem krieviem. Šprigins čempionātus parasti apmeklē Krievijas oficiālās delegācijas sastāvā, atzīmē laikraksts.

Foto: AFP/Scanpix

Maskava krievu fanu aizturēšanu nosodīja un apvainoja Franciju "pretkrievu noskaņojuma stiprināšanā". Lai gan nosaucis vardarbību par negodu, Putins piektdien pasmējās un aicināja Francijas varasiestādes izturēties vienādi pret faniem no visām valstīm, paužot izbrīnu, kā gan "200 krievu fani var kaitēt vairākiem tūkstošiem angļu".

Jau ziņots, ka aiz 11. jūnija nemieriem Marseļā stāvējuši aptuveni 150 labi sagatavoti Krievijas futbola huligāni, liecina Francijas varasiestāžu paziņojums. Likumsargi izpētījuši 200 stundu garus videoierakstus, taču nav spējuši identificēt visus par vardarbību atbildīgos. Sadursmes notika pirms un pēc Anglijas un Krievijas komandas spēles.

Pēc tam, kad krievu fani stadionā tribīnēs uzbruka angļiem, Krievijai tikai piespriests sods 150 000 eiro apmērā un tās komandai piemērota nosacīta diskvalifikācija no čempionāta – komanda var tikt izslēgta no turpmākajām spēlēm turnīrā, ja tās fani atkal sarīkos nemierus stadionos.

Pieci angļu fani apcietināti par pudeļu mešanu pa policistiem, bet vēl seši par saistību ar vardarbību.

Foto: AFP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!