Foto: AFP/Scanpix

Krievijas likums pret "geju propagandu" ir diskriminējošs un veicina homofobiju, nospriedusi Strasbūrā bāzētā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Tiesa secinājusi, ka Krievija ir diskriminējusi trīs geju tiesību aktīvistus, kuri bija pret likuma pieņemšanu. Savukārt pats likums "pastiprināja stigmatizāciju, aizspriedumus un veicināja homofobiju" teikts tiesas spriedumā.

Pret homoseksualitātes propagandu vērstais likums nav skaidri definēts un ir ticis īstenots patvaļīgi, nekalpojot sabiedrības interesēm, secina tiesa.

2013. gadā pieņemtais likums aizliedz homoseksualitātes propagandu nepilngadīgajiem. Privātpersonām, kuras popularizē "homoseksuālu uzvedību nepilngadīgo vidū", saskaņā ar normatīvo aktu draud līdz 5000 rubļiem (76 eiro) liels naudassods, bet amatpersonām 10 reizes lielāka summa. Uzņēmumi un skolas var tikt sodīti ar 500 000 rubļu (7700 eiro) lielu sodu.

Homoseksuālisms Krievijā tika dekriminalizēts 1993. gadā, taču aizspriedumi pret gejiem valstī joprojām ir spēcīgi. Kritiķi uzskata, ka "geju propagandas" likums ir daļa no valsts centieniem marginalizēt LGTB aktīvistus, kuri nodarbojas arī seksuālās veselības izglītošanas jautājumiem.

Krievijas Tieslietu ministrija ECT spriedumu sola pārsūdzēt, uzstājot, ka likums ir paredzēts "tikai bērnu morāles un veselības aizsardzībai".

Trīs geju tiesību aktīvisti tika notiesāti par to, ka 2009. – 2012. gadā, protestēja pret likuma ieviešanu pie pamatskolas Rjazaņā, bērnu bibliotēkas Arhangeļskā un pie administratīvās ēkas Sanktpēterburgā.

ECT noraidīja Krievijas valdības apgalvojumu, ka likums ir nepieciešams morāles aizsargāšanai. Tiesa secina, ka valdība nav spējusi paskaidrot, kā vārda brīvība LGTB jautājumos var negatīvi ietekmēt eksistējošās tradicionālās ģimenes un apdraudēt viņu nākotni.

Šāds likums "iemieso heteroseksuālā vairākuma iepriekšnoteiktus aizspriedumus pret homoseksuālo mazākumu", secina ECT. Krievijai katram no trim aktīvistiem ir jāizmaksā no astoņiem tūkstošiem līdz 20 tūkstošiem eiro lielas kompensācijas, teikts spriedumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!