Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas hakeri, kas tiek vainoti par mēģinājumiem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas, mēģinājuši iefiltrēties Nīderlandes ministrijās pirms martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, sestdien ziņo vietējie mediji.

Divas krievu hakeru grupas stāv aiz mēģinājumiem iegūt valdības un premjera biroja darbinieku datus, vēsta avīze "Volkskrant".

Atsaucoties uz drošības ekspertiem, "Volkskrant" raksta, ka šīs grupas ir APT29 un APT28, kas saistītas ar Krievijas valdību un kuras ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Iekšzemes drošības ministrija nosaukušas kā vainīgās par "ļaunprātīgām kiberdarbībām" pret ASV valdības iestādēm.

Mēģinājums uzlauzt premjera biroju acīmredzot bijis neveiksmīgs, raksta "Volkskrant".

Kā ziņots, Nīderlandes iekšlietu ministrs Ronalds Plasterks trešdien pavēstīja, ka parlamenta vēlēšanās visas nodotās balsis saskaitīs vēlēšanu komitejas darbinieki un šis process netiks uzticēts datorprogrammai.

Ministrs vēstulē parlamentam atzina, ka nevar izslēgt ārējo spēku mēģinājumus ietekmēt politiskos lēmumus un sabiedrības viedokli Nīderlandē.

Nīderlandes amatpersonas bažījas par iespējamiem kiberuzbrukumiem pēc ASV izlūkdienestu paziņojumiem, ka Krievija, visticamāk, mēģinājusi ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas, lai nodrošinātu republikāņa Donalda Trampa uzvaru.

Plasterks parlamentam norādīja, ka bažas par vēlēšanu komitejas izmantoto datorprogrammu raisījušas jautājumus par to, vai iespējamas manipulācijas gaidāmajās vēlēšanās.

Ministrs uzsvēra, ka par 15. martā paredzēto vēlēšanu rezultātiem nedrīkst būt nekādu šaubu, tādēļ Iekšlietu ministrija un vēlēšanu komiteja nolēmušas, ka balsu skaitīšana tiks veikta manuāli.

Nīderlandē tiesības piedalīties vēlēšanās ir aptuveni 12,6 miljoniem cilvēku.

Sabiedriskās domas aptaujās pēdējos mēnešos vadībā izvirzījusies galēji labējā Brīvības partija (PVV) un tās līderis Gērts Vilderss.

Premjerministra Marka Rutes pārstāvētā liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD) pašreiz atrodas otrajā vietā.

Prognozes liecina, ka parlamentā absolūto vairākumu neiegūs neviena partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!