Foto: RIA Novosti/Scanpix

Baltijas jūrā šodien noticis vēl viens incidents, kurā Krievijas gaisa spēku iznīcinātājs "Su-27" 15 metru attālumā no ASV izlūklidmašīnas "RC-135" spārna veicis pārgalvīgu pirueti, apgalvo Pentagons. Krievija šādu informāciju noliedz.

Kā ziņots, citā incidentā Baltijas jūrā, pie Polijas krastiem, Krievijas bumbvedēji bīstamā tuvumā vairākkārt pārlidoja pāri ASV militārajiem kuģiem. Manevri fiksēti arī videoierakstos. NATO un ASV amatpersonas tos publiski nodēvējušas par bīstamām provokācijām.

Jaunākajā incidentā, kas noticis ceturtdien, Krievijas militārā lidmašīna izpildījusi "haotiskus un agresīvus" manevrus, kamēr tā lidoja vien 15 metru attālumā no ASV lidmašīnas spārna, ASV medijam CNN sestdien apstiprinājis ASV armijas komandcentrs Eiropā.

"Nedroša un neprofesionāla viena pilota rīcība var nevajadzīgi saasināt spriedzi starp valstīm," teicis ASV armijas runasvīrs Denijs Ernandess.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka šāda informācija neatbilst patiesībai un ka Krievijas lidmašīnas veiktie manevri atbilst starptautiskajam gaisa telpas izmantošanas regulējumam.

Saskaņā ar ministrijas medijiem sniegto informāciju "Su-27" pacēlies gaisā pēc tam, kad pamanīta nezināma lidmašīna, kas lielā ātrumā tuvojusies Krievijas robežai. Tā identificēja lidaparātu kā amerikāņu izlūklidmašīnu un pēc vizuāla kontakta ASV gaisa kuģis mainījis trajektoriju.

Vien divas dienas pirms šī incidenta citviet Baltijas jūrā Krievijas īstenoto uzbrukuma simulāciju pret ASV mīnu meklēšanas kuģi "Donald Cook" ASV militārās amatpersonas raksturojušas kā vienu no pēdējā laika agresīvākajiem incidentiem. ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs nosodījis šo rīcību un nosaucis to par bīstamu un provokatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!