Foto: Itar-Tass/Scanpix

Somijas aviodispečeri Krievijas kara lidmašīnu dēļ, kas parādījušās virs Baltijas jūras, uz laiku izmainījuši civilo lidmašīnu lidojumu trajektorijas, svētdien vēsta raidorganizācija "Yle", atsaucoties uz Somijas Transporta drošības aģentūras paziņojumu.

Somijas armija trešdien gaisa telpā starp Kaļiņingradas apgabalu un pārējo Krieviju pamanījusi Krievijas kara lidmašīnas, norādīja aģentūras direktors Peka Hentu.

Krievijas lidmašīnas lidojušas vienā līnijā un draudus civilajām lidmašīnām nav radījušas, bet to raidītāji bijuši izslēgti, tāpēc citas lidmašīnas savos mēraparātos tās nav varējušas pamanīt.

"Tā ir standarta procedūra, kad lidmašīnas lido "tumši" ar izslēgtiem raidītājiem," sacīja Hentu, paskaidrojot nepieciešamību mainīt civilo lidmašīnu lidojumu maršrutus tālāk no Krievijas lidmašīnām.

Zviedrija sestdien paziņoja, ka Krievijas kara lidmašīna gandrīz saskrējusies ar pasažieru lidmašīnu, kas tikko bija pacēlusies no Kopenhāgenas lidostas.

Incidents noticis piektdien uz dienvidiem no Malmes, kas atrodas Zviedrijas dienvidos, norādīja Zviedrijas Aizsardzības ministrija.

Pēc incidenta gaisā tikuši pacelti gan Dānijas, gan Zviedrijas iznīcinātāji.

Krievijas kara lidmašīna lidojusi ar izslēgtu elektronisko identifikatoru, kas ļautu to saskatīt uz pasažieru lidmašīnas radara ekrāna.

Zviedrijas armijas pārstāvis Johanness Helkvists atzina, ka Krievijas kara aviācijas rīcība, pēdējā laikā intensificējot savu aktivitāti virs Baltijas jūras citu valstu robežu tiešā tuvumā, ir "bezatbildīga".

"Pastāv risks, ka šādi atgadījumi (..) galu galā var novest pie [cilvēku] bojāejas," intervijā aģentūrai TTuizsvēra Helkvists.

Pasažieru lidmašīna bijusi ceļā no Kopenhāgenas uz Romu.

Zviedrijas parlamenta Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Alans Vidmans uzskata, ka Zviedrijai būtu jāvēršas Eiropas Savienībā ar aicinājumu pastiprināt Krievijai noteiktās sankcijas, svētdien vēsta radio "Brīvība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!