Foto: Reuters/Scanpix

Novorosijskas pilsētā, Krievijas dienvidos, bāzētajiem līgumkaravīriem, kas atteikušies doties uz Sīriju, Federālais Drošības dienests draud ar krimināllietu ierosināšanu, atsaucoties uz advokāta Ivana Pavlova teikto, sestdien vēsta ziņu medijs "Gazeta.ru".

Advokāts kopā ar organizācijas "Komanda 29" kolēģiem "seko līdzi situācijai, lai pieslēgtos karavīru aizstāvībai, ja tiks sākta oficiāla procedūra".

"Panti netiek minēti, bet no sarunām izriet, ka viņiem draud sods līdz pat valsts nodevībai," sacīja jurists.

Mobilizācija oficiāli nav izsludināta, norādīja Pavlovs. Līgumkaravīriem, kas tiek sūtīti uz karadarbības zonu ārzemēs, obligāti ir jāuzrāda rakstiska pavēle.

Par Novorosijskas karavīru grupas atteikšanos doties uz Sīriju kļuva zināms piektdien. Karavīri sūdzējās par daudziem pārkāpumiem no pavēlniecības puses, arī par to, ka nav rakstiskas pavēles.

Kā pastāstīja karavīri, pie viņiem 16.septembrī ieradies Ģenerālštāba virsnieks un paziņojis, ka rota tiek sūtīta uz Latākiju, Sīrijā, turklāt neesot izslēgts, ka karavīriem būs jāpiedalās kaujās.

Kāpt kuģos bija paredzēts 17.septembrī, tomēr līgumkaravīri nolēmuši oficiāli atteikties no komandējuma vai arī paziņot par atvaļināšanos no dienesta.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi unekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos.

Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret teroristu grupējumu "Islāma valsts", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!